Юбилейното 10-о издание на “Арт Розалиада” представя 150 творби на 45 наградени творци

Публикувано на чт, 13 февр. 2020
742 четения

Юбилейното 10-о по ред издание на изложбата “Арт Розалиада – живописен пир на виното” представя 150 творби на 45 наградени творци. Акцент в експозицията е, че в нея са изложени произведения само на наградени и номинирани преподаватели, студенти и докторанти от предишните девет издания. Показани са творби на чуждестранни гости от Израел, от Академията по изкуствата в Букурещ, от Националната художествена академия, от Катедра “Визуални изкуства” на Софийския университет и разбира се, най-сериозно е присъствието на преподаватели, студенти и докторанти от ВТУ.
“Представени са различни жанрове от класическите визуални изкуства от типа графика, живопис и скулптура до хибридни форми, инсталационни проекти, акционистични проекти и пърформънси. При аранжирането си дадохме сметка, че творбите трябва да кореспондират пряко една с друга. Оказа се, че дори графиката и скулптурата вече са цветни и се получава интересен диалог между различните изкуства. Това е и едно завръщане към античната скулптура, когато всички онези статуи, познати и днес, са били оцветени в ярки багри. От друга страна най-древните прояви на живописта и стенописа респективно са върху каменни носители, т.е. върху скулптура, така че и тук се получава един съвременен аспект на новия синтез на изкуствата, който по някакъв начин спираловидно повтаря нещо, случило се назад във времето, но с обърнат знак”, обяснява проф. Владимир Аврамов, който заедно с докторанта от ВТУ Пламен Кондов е главен организатор на изложбата. Експозицията освен като една динамично-експресивна форма в пространството съществува като такава и във времето. Голяма част от бившите наградени студенти вече са преподаватели. Така по интересен начин се проследява тяхното развитие, което е залог за внимание от сегашните студенти. Според него интересната обща визия на експозицията ще отключи въображението на великотърновската публика. Тя очевидно е много адекватна и пълните зали по време на всички предишни издания на “Арт Розалиада” са показателни за това, отбеляза още той. “Надяваме се нашата изложба и атмосферата, която ще създадем на откриването ѝ, да се превърнат в емоционалния пиедестал върху който всеки присъстващ в залата ще надгради празничното настроение, свързано с 14 февруари”, каза проф. Аврамов.
По традиция изложбата се организира от Община В. Търново, Факултет “Изобразително изкуство” към ВТУ, под патронажа на кмета на В. Търново Даниел Панов и ректора на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов. Официалното откриване е от 17,30 ч. Входът е свободен, а за всички посетители ще има чаша вино, съобщиха организаторите.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново