Картината, която най-много си е харесвал Светлин Русев, се завърна във В. Търново

Публикувано на ср, 12 февр. 2020
1006 четения

Любимата картина на големия български художник Светлин Русев “Воините на Самуил” се завърна в Художествената галерия “Борис Денев” във В. Търново. Това е една от най-големите композиции на автора с внушителните 4 метра ширина и 3 метра височина. Тя е рисувана през 1975 г. и е създадена по повод годишнината от основаването на българската държава.
Историята на масленото платно е интересна и любопитна. Картината е показана за първи път в общонационална изложба по случай отбелязването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Тогава тя е експонирана в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, след което е откупена от Художествената галерия “Борис Денев”. По стечение на обстоятелствата по-късно заминава за София, където е част от няколко изложби. След това поради огромните си размери е смъкната от подрамката си, навита е на руло и е прибрана в склад. По тази причина при нейното поредно експониране се налага тя да бъде възстановена от реставратори.
“Миналата година аз и колегата ми се срещнахме с дъщерята на Светлин Русев, доц. Ралица Русева, и удостоверихме с документи, че картината е собственост на великотърновската галерия. Тя се съгласи с това и така успяхме да върнем забележителното платно обратно в старата столица. През декември транспортирахме картината във В. Търново. Натоварихме я в камион, в който я побрахме с точност до милиметър, защото отказах за пореден път тя да бъде демонтирана от подрамката си. Въпреки големия дъжд, в който се случи това, всички мерки за опазване на ценната картина бяха взети и тя благополучно пристигна в нашата галерия. Творбите тук в по-голямата си част са на тема Второ българско царство, така че “Воините на Самуил” ще се превърнат в прекрасен акцент в нашата експозиция”, заяви с гордост директорът на великотърновската галерия.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново