Галерия “Борис Денев” отбелязва 137 години от рождението му

Публикувано на вт, 11 февр. 2020
217 четения

Художествената галерия “Борис Денев” ще отбележи 137-годишнината от рождението на своя патрон с ретроспективна изложба, която ще бъде открита на 11 февруари от 18 ч. В нея ще бъдат включени 20 творби на бележития великотърновски художник. Те са от фонда на галерията и представят развитието на твореца от младежките години до последното десетилетие на живота му. Рисунките са изпълнени с туш, пастел, молив, графит и дори с байц. Посетителите ще могат да видят няколко портрета и пейзажи, най-ранните от които рисувани през 1910 г., а най-късните около 1937 г. По-голямата част от изложените творби са създадени между двете световни войни. Част от произведенията са виждани от по-възрастните, но са непознати за младите любители на изобразителното изкуство, сподели директорът на галерията Николай Сираков.
Галеристът припомни, че тези експозиции са традиционни при отбелязване на годишнината на Борис Денев. През 2018 г. в галерията е представена съвместна изложба с Националния военноисторически музей на военна тематика, свързана с неговото военно творчество. Миналата година бяха изложени и публикуваните в пресата фейлетони на Денев. Част от тях са повод за неговото арестуване, довело до почти едногодишен престой в Софийския затвор и Дупнишкия лагер, както и до отлъчването от Съюза на българските художници, в който по-късно е реабилитиран.
Борис Денев е роден на 7 февруари 1883 г. в Търново, където завършва образованието си в местната мъжка гимназия. След това става учител в с. Иванча от 1902 до 1908 г. По време на своето учителстване създава съвсем нов дидактичен метод в обучението на деца по изобразително изкуство. От тогавашната търновска училищна инспекция му възлагат да напише реферат, който излиза през 1905 г. със заглавие “Рисуването в основните училища”. С него той постига голям успех. С припечелените средства купува материали за рисуване и през 1908 г. открива първата си изложба, с която според тогавашните критиците прави заявка да се превърне в един от най-добрите български художници. Те дори му препоръчват да завърши образование в чужбина, но поради започване на Първата световна война младият Денев не успява да го направи. Така той става художник в българската армия. Няколко години по-късно с още петима свои колеги художници създава галерия в София, известна като Галерията на шестте. След Деветосептемврийския преврат получава забрана от тогавашната власт да рисува на открито. Това се отразява на неговата психика и творчество. По времето на тази забрана той насочва вниманието си към разработването на книги – учебници по перспектива. През 1999 г. художникът получава посмъртно признание и на негово име е учредена награда “Борис Денев”. Художествената галерия във Велико Търново носи името му от есента на 2003 г.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново