Ясни са първите три заглавия от фестивала “Сцена на вековете”

Публикувано на пн, 19 апр. 2021
569 четения

Балетът “Спящата красавица”, комичната опера “Сватбата на Фигаро” и “Бах и Моцарт – концерти за 2, 3 и 4 рояла” са първите три заглавия в афиша на тазгодишния фестивал “Сцена на вековете” във Велико Търново.
Държавната опера в Стара Загора ще открие официално шестото издание на Летния сезон на българските оперни театри на 3 юли от 21 ч. със своята най-нова и изключително впечатляваща постановка на балета “Спящата красавица” от П. И. Чайковски. Спектакълът е направен в класически стил, а хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са дело на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и преподавател Андрей Босов, поканен от примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на “Спящата красавица” са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми на Мария Блажева. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора, посочват организаторите.
Второто обявено заглавие от фестивалната програма е “Сватбата на Фигаро”. То ще се играе на 25 юли от 21 ч. Комичната опера на Моцарт в четири действия ще бъде представена от Държавна опера – Русе. “Сватбата на Фигаро” е една от най-известните оперни творби на гениалния композитор и носи подзаглавието “Един безумен ден”. Либретото е на Лоренцо да Понте и е създадено на основата на текста на пиесата на Бомарше със същото заглавие. Това заглавие поставя началото на поредицата плодотворни сътрудничества на Моцарт с либретиста, продължили в оперите “Дон Жуан” и “Така правят всички жени”. В “Сватбата на Фигаро” историята се развива динамично в рамките на един-единствен ден. Публиката става свидетел на едно наистина безумно преплитане на сюжетни линии, при което жените и мъжете се противопоставят едни на други, но всички са подчинени на непреодолимите закони на любовта. Сюжетът е богат както с драматични, така и с комични ситуации. Често се казва, че в “Сватбата на Фигаро” има всичко от човешкия живот. И това е така, защото цялата история може да бъде разтълкувана като метафора на различните етапи на любовта. С този спектакъл се отбелязват и две годишнини – 230 години от смъртта на великия виенски класик и 235 години от световната премиера на “Сватбата на Фигаро” във Виена.
На 30 юли впечатляващ по своя мащаб, съдържание и участници концерт ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката във В. Търново. Концертът с 4 рояла ще представи музиката на колосите Бах и Моцарт. Създател и идеолог на уникалния проект е маестро Томислав Байнов, който заплени българската публика със своите “Концерти на 8 рояла”. Той ще предостави на зрителите изключително рядката възможност да чуе интегрално всички концерти от Бах за 3 и 4 пиана, както и единствените от Моцарт за 2 и 3 пиана с оркестър. Това е своеобразен дебют за България, заслугата за който дължим на маестро Байнов – български пианист и педагог, от години градящ впечатляваща кариера на германската и световна музикални сцени. Към проекта без колебание се присъединява и още един световнопризнат творец – маестро Йордан Камджалов. На магичната сцена в крепостта “Царевец”, известният диригент ще излезе със своя Genesis Orchestra.
При провеждането на всички събития от фестивала ще се спазват необходимите противоепидемични мерки. След края на всеки спектакъл и изтегляне на публиката от крепостта ще бъде излъчвана АВП “Царевград Търнов – звук и светлина”, посочват организаторите, които си запазват правото на промени в програмата.
“Сцена на вековете” е първият у нас оперен фестивал на открито. Той стартира през 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър, когато на историческия хълм Царевец се играе операта “Ивайло” от Марин Големинов, постановка на режисьора Пламен Карталов. През 1987 г. в афиша на събитието са включени шест представления на операта “Цар Калоян” от Панчо Владигеров, два оперни концерта с популярни увертюри, арии, дуети и ансамбли и три представления на балета “Козият рог” от Красимир Кюркчийски. След дългогодишна пауза културният форум е възстановен през 2008 г. по повод 100 години от обявяване Независимостта на България и оттогава се провежда всяко лято. За изминалите години на сцената в средновековния дворец са представени около 50 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, както и мюзикъли.
Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. разви фестивала в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл “Европа на фестивалите, фестивалите на Европа” 2017-2018. Съорганизатор на “Сцена на вековете” е Общинска туристическа агенция “Царевград Търнов”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Държавна опера –
Стара Загора

loading...
Пътни строежи - Велико Търново