“Фабер” със световна предпремиера на новата книга на Ерик Уайнър

Публикувано на пт, 21 февр. 2020
171 четения

Българските читатели ще са първите в света, които ще могат да държат в ръцете си новата книга на Ерик Уайнър “География на мъдростта” (Експрес “Сократ”), благодарение на великотърновското издателство “Фабер”. Американският автор на бестселъри сам я определя като най-добрата си творба до този момент.
“Когато ми даваше готовия ръкопис, за да започна да го превеждам, Ерик ми каза: “Знам, че съм направил много добра книга”. Сега, след като имах удоволствието да я преведа, аз пък ще кажа: Да наречеш тази книга “много добра” е тежко подценяване. Тя е изключителна. И е наистина най-добрата му книга досега. А българските читатели ще я имат първи в света. В Америка тя излиза на 12 май. В България ще излезе на 12 март. Мисля, че това е уникален случай. Е, и ние, българите, сме уникални, така че всичко е наред”, сподели издателят Нейко Генчев.
Този прецедент до голяма степен се дължи на приятелските отношения на великотърновеца с писателя и добрите впечатления, които авторът отнесе от посещението си във В. Търново преди половин година. Визитата му в болярския град бе свързана с удостояването му с най-високото отличие на търновската алма матер – званието “Doctor honoris causa”. Уайнър бе награден с решение на Академичния съвет за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални, социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси. На церемонията световноизвестният американски писател и пътешественик определи деня, прекаран във В. Търново, като един от най-добрите дни в живота си.
“Това е моята четвърта книга и мисля, че е най-предизвикателната и най-добрата засега.
Книгата е за силния глад, който мнозина изпитваме днес – глад, който (парадоксално!) става все по-голям с нарастването на потока от информация, която ни залива отвсякъде. Това е гладът за мъдрост. Мъдростта е много различна от информацията, тя е много различна и от знанието. Мъдростта не е свързана с житейския въпрос “какво”, а с въпроса “как”. Как можем да станем по-добри родители, по-добри хора, да живеем по-добре… Това е ролята, която философията някога е играла в живота на хората и която може, а и трябва да играе отново. Надявам се новата ми книга по някакъв начин да допринесе за това възраждане”, сподели в едно от интервютата си за БТА световноизвестният писател.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново