Читалище “Надежда” непрестанно работи за популяризиране на четенето и писането

Публикувано на вт, 11 юни 2019
105 четения

Великотърновското читалище “Надежда” непрестанно работи за популяризиране на четенето и писането. За целта са създадени два клуба, в които към момента членуват над 150 почитатели на литературата. Голяма част от усилията са насочени към младите хора.
През януари т.г. към читалището е основан Клуб за творческо писане “Главна буква”. Той е сформиран с около 15 ученици от Хуманитарна гимназия. Клубът вече има първия си успех, защото част от него е Ива Георгиева, която спечели конкурса за любовен роман на издателство “Буквите”.
“Ива участва в надпреварата по мое предложение. Предоставих на учениците информация за 20 конкурса, в които могат да се включат, и тя избра този. Надявам се в бъдеще да имаме и други отличени, но най-важното е да провокираме в децата желание за писане и споделяне на това, което ги вълнува”, сподели Бисера Дживодерова, библиотекар в читалището. Тя допълни, че с поета Здравко Пеев и учителката по български език в Хуманитарна гимназия Далия Симеонова, които са ръководители на “Главна буква”, се опитват да накарат младите да четат повече.
Читателският клуб към “Надежда” е създаден от библиотекарките Бисера Дживодерова и Розина Георгиева през ноември 2015 г. Желанието им е да популяризират четенето и споделянето на прочетеното. В клуба са обособени 4 групи. Първата включва около 30 деца от Детска градина “Пролет”. Втората е с ученици от 3 и 4 клас на ОУ “Христо Ботев” и също е с около 30 участници. В третата са близо 60 възпитаници на Хуманитарна гимназия и Старопрестолната гимназия по икономика. С тях освен четения организират срещи с писатели и издатели. Четвъртата е групата на възрастните. Тя наброява около 20 човека. Всяка група се събира по един път месечно. “Мисля, че този читателски клуб раздвижва живота на членуващите в него, носи им късче духовност и ги провокира да се интересуват от литературата”, разказа Бисера Дживодерова. Тя допълни, че следят всички нови книги от български автори, които излизат.
Интересна инициатива на читалището е т. нар. книгонос. “Един път в месеца носим книги от библиотеката на жените на пенсионираните военни. Така предоставяме възможност на 20-тина възрастни жени да четат, без да се налага да идват до читалището. Те предварително ни казват какво им се чете, като обикновено предпочитат любовни и криминални романи. Някои от тях четат почти изцяло съвременни български автори и много ги харесват”, разказа библиотекарката.
Фондът на библиотеката постоянно се обогатява. Нови книги се набавят както със средства на читалището, така и от дарения. От десетина години Дживодерова организира дарителски акции и пише на издателства с молба да им предоставят техни книги. Много граждани също даряват както ползвани, така и нови издания. “Един от големите ни дарители е Иван Църов, директорът на Регионалния исторически музей. Борислав Стефанов ни дари 2500 лв. за закупуване на нови книги. Адвокат Иван Няголов, скулпторът Панайот Димитров-Понката, писателят Радослав Гизгинджиев и семейство Бурневи ни помагат много. Наскоро младежите от “Ротари клуб” ни дариха около 650 детски книги”, разказа Дживодерова. Тя припомни, че годишната такса за библиотеката е само 3 лв., а предоставя достъп до хиляди книги, някои от които изключително ценни.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново