Читалището в Ресен празнува 145-годишнина

Публикувано на пн, 10 юни 2019
331 четения

Тържественото честване на 145-годишнината от създаването на  Народно читалище „Народна просвета 1874” се проведе в събота във великотърновското село Ресен. Под звуците на химна на будителите деца от ДФГ „ Ресненче” и клуба по краеведство „Родолюбие” издигнаха  новото осветено знаме на читалището  и откриха тържеството. С празничния рецитал „Не се гаси, туй  що не гасне” присъстващите гости и родолюбивите ресенчани се развълнуваха до сълзи.

Директорът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” към Община Велико Търново Нелина Църова , кметът на Ресен Йорданка Колева, гл. експерт в Общината Георги Чукуров, председатели и секретари на читалища поздравиха юбилярите и им поднесоха поздравителни адреси, подаръци и цветя. Читалището получи поздравителен адрес от президента на България генерал Румен Радев, от кмета на Община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, както и от много читалища и клубове.

За всеотдайния труд и съхраняване на българските традиции, бит и култура читалищното настоятелство удостои с почетен плакет „Пазител на традициите” игумена на Преображенския манастир арх. Георгий, а художественият ръководител на самодейните колективи Цанка Добрева получи  почетен плакет за дългогодишната й отдаденост към НЧ „Народна просвета 1874”.

Председателят  на читалището Дияна Джанзова с благодарност и признателност връчи поздравителни адреси и плакети към юбилярите  „45 години  – ГИФ „Зелен бръшлян” и 20 години – ДФГ „Ресненче”, а за Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” плакета –  „145 години – НЧ „Народна просвета 1874”. С юбилейни почетни значки бяха удостоени   официалните гости, юбилярите от ГИФ „Зелен бръшлян”, ДФГ „Ресненче” и Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак”.

С концертната програма на самодейните колективи  на читалището, клуба за хора и народни танци „Ресенски япрак” и гост изпълнителите от дует” Пирин”, 145-годишнината на НЧ „Народна просвета 1874” се превърна в истински празник за село Ресен.

 

Снимки Деяна Робова

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново