Шампиони по спортни танци идват за “Болярска купа 2019”

Публикувано на вт, 11 юни 2019
541 четения

Шампиони, вицешампиони и изгряващи звезди на спортните танци идват във Велико Търново на 15 юни. В надпреварата за “Болярската купа” ще се включат състезатели от близо 30 клуба от цялата страна. Турнирът ще е своеобразна генерална репетиция за предстоящото държавно първенство.
Състезанието ще се проведе в три кръга. Първи на сцената ще излязат “Изгряващи звезди”, а началото е в 10 часа. Тук ще се представят некартотекирани соло изпълнители, двойки и формации. В други надпревари този кръг се радва на голям интерес, като се очаква да се включат цели клубове. В него публиката ще може да види и най-малките 5-годишни танцьори, усвоили основните стъпки в спортните танци. Представители на великотърновския клуб “Болярки” също ще вземат участие.
Втората част започва от 14 ч. Националният турнир включва картотекирани състезатели към Българската федерация по спортни танци. Участниците ще са разпределени в 16 категории за деца от различни възрасти и танцувален клас. В 18,30 ч. ще стартира третата, официална част с 12 категории. Журито на турнира ще включва 25 съдии. 18 от тях са с най-висок ранг в Българската федерация по спортни танци, като някои са и на много добро международно ниво.
“Обмисляме този турнир да бъде включен в Културния календар на Община В. Търново. Нашето желание е събитието да се превърне в ежегодно и да е в рамките на два дни”, каза експертът в Общината Георги Чукуров.
Във В. Търново спортните танци се радват на голям интерес. В клуб “Ксани денс” се обучават около 100 деца. Момчетата са по-малко, но показват по-добра дисциплина и отдаденост. “Лице на нашия клуб е Ксандрина Капелова, която в последните години има 4 шампионски и една вицешампионска титла по спортни танци. Имаме и други успехи от множество турнири в България и чужбина. В голяма част от тях сме финалисти и медалисти. Големи са очакванията ни за няколко талантливи двойки, с които работим усилено, за да постигнем добри резултати”, разказа ръководителят на “Ксани денс” Николинка Колева.
Очаква се състезанието да продължи около 12 часа. Входът за събитието е 5 лв. за възрастни и свободен за деца. Всички клсирани от 1 до 6-о място ще получат медали, а тези от 1 до 3-то ще получат и купи. Не е изключено турнирът да се превърне в кръг от Държавното първенство или дори да е негов домакин. ДКС “В. Левски” е достатъчно добра зала за организиране на състезание от такъв ранг и това е една от амбициите на организаторите.
Такова състезание не е правено във В. Търново от близо 15 години. Националният открит турнир по спортни танци “Болярска купа 2019” се организира от Българска федерация по спортни танци, Клуб по спортни танци “Ксани денс” и Общината със съдействието на организационна група, в която членуват сем. Бистра и Пенчо Чаневи, сем. Карина и Александър Господинови. Патрон на събитието е кметът Даниел Панов.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново