Проф. Иван Станков представи своя нов сборник с разкази във Велико Търново

Публикувано на ср, 26 май 2021
418 четения

При голям интерес премина представянето на новата книга на проф. Иван Станков – “Вечерна сватба” във В. Търново. То се състоя в читалнята на Регионална библиотека “П. Р. Славейков”, която бе изпълнена до краен предел. Носителят на престижната Награда “Хеликон” за 2020 г., а малко отпреди самото събитие и на общинската награда “Култура” за ярки постижения в областта на изкуствата и културата в старата столица, запозна присъстващите със своята четвърта белетристична книга. За автора и неговото творчество говориха издателят и редактор на книгата Стойо Вартоломеев и проф. Анчо Калоянов от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Спомени за проф. Станков припомни и неговият преподавател проф. Николай Даскалов.
Събитието бе белязано от едно ценно дарение за Регионалната библиотека, което направи Вартоломеев. Той предостави на културната институция стойностна колекция от книги, включващи пълното издание на списание “Златорог”. Те са от личната библиотека на бележития професор, дарени чрез съпругата му Веселка Сарандева. Като подарък от сина им, на присъстващите беше раздадена и книгата на проф. Сарандев “Литературна анкета с Емилиян Станев”. Вартоломеев обяви и новината, че от деня на представянето на сборника с разкази “Вечерна сватба” във В. Търново той вече има и втори тираж. От ръководството на библиотеката проф. Станков и неговият издател получиха като подарък картини.
Срещата уважиха редица гости, сред които депутатът от 45-то Народно събрание Калоян Янков, много преподаватели и студенти от ВТУ и дори цели семейства с деца.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново