Пана в парковете популяризират великотърновските художници

Публикувано на ср, 26 май 2021
191 четения

На празничния 24 май представителството на Съюза на българските художници във В. Търново стартира проект за популяризиране на бележити великотърновски художници. Чрез поставяне на пана с техни картини в парковете на града от организацията се надяват да запознаят повече хора с творчеството на Борис Денев, Благой Иванов, Йордан Попов и други именити творци от старата столица. Точно тези класици в изобразителното изкуство бяха и първите, чиито творби украсиха парк “Дружба”.
“В нашия проект “Достъпно изкуство”, който е по програма “Изкуство и култура” на Община В. Търново, сме наблегнали на съхранението и разпространението на произведения на изкуствата и културата, както и провеждането на образователни и обучителни инициативи в тази област. Искаме да предоставим възможност за широко привличане на детска и младежка публика и приобщаването ѝ към ценностите на съответния жанр в изкуството. Като представляващи СБХ във В. Търново, ние приемаме за наша основна мисия благополучието на местните художници”, каза Мартин Митев, председател на СБХ – В. Търново, и временно изпълняващ длъжността директор на Художествена галерия “Борис Денев” в старата столица. Проектът е насочен към това да създаде няколко малки изложбени пространства в града, подобно на вече съществуващото пред сградата на Факултета по Изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. На паната ежегодно ще се представя творчеството на великотърновските художници. Идеята е посредством изнесените изложби на открито, които няма да се влияят от всяка нова вълна на COVID-19, към изкуството да бъдат приобщени хора от различни целеви групи и квартали на града. Проектът ще се обогати със създаването на фейсбук страница. До нея ще се достига чрез QR кодове, които ще присъстват на всяко изображение. Чрез сканирането им посредством телефон ще се достига до директна информация за авторите и тяхното творчество, разказа Митев.
Предвижда се проектът да се развие в три последователни етапа – изложби. Всяка една от тях ще открие по три нови пана с шест репродукции на винил. Втората от тях ще е през месец юни в парка в кв. “Колю Фичето”, а третата ще е през юли в парковото пространство в кв. “Картала”.
Партньори в реализацията на проекта са Община Велико Търново и ХГ “Борис Денев” в старата столица.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново