Надя Ботева – от споделяне на обща сцена с Рей Чарлз и Джеймс Браун до “Детска мелодия на годината”

Публикувано на чт, 13 февр. 2020
798 четения

Надя Ботева е джаз и поп певица, продуцент и вокален педагог. През годините има многобройни конкурсни и концертни изяви, а в някои от тях споделя сцената с едни от най-големите имена в музиката, сред които са Рей Чарлз и Джеймс Браун. “Участвала съм в много фестивали, в които непосредствено след моите конкурсни изпълнения на сцената са излизали Рей Чарлз, Джеймс Браун, Джими Самървил и много други големи звезди на световната музика. Те са наистина невероятни артисти, от които съм се учила, и усещането да се докоснеш до тяхната гениалност и човечност е неописуемо”, сподели певицата. “В друг фестивал музикантите от “Юрая Хийп” скочиха срещу решението на журито, което не ми връчи голямата награда, която всички смятаха, че заслужавам. Роднините на журито бяха сериозно споменавани от гневните рокаджии, които не се примиряват лесно с несправедливостта”, добави още тя.
Надя е родена в семейство на потомствени класически музиканти. Отраснала е в Троян и Ловеч. Племенница е на оперетната прима от близкото минало Лиляна Кисьова. Запява на 3-годишна възраст, а на 4 г. и половина започва да свири на пиано и да учи солфеж. Едва 5-годишна става солист на бенда на своя баща, с който печелят конкурси за поп музика, а когато е на 7 г. печели конкурс и за фолклорна музика. На тринадесет е солистка на детска вокална група, а на 17 г. вече е вокал на рок банда.
“Въпреки всички тези успехи, изтъкнати специалисти прецениха, че в моя случай на музикалност не е необходимо да бъда “вкарана в рамка”, и ми забраниха да следвам “естраден вокал” в Музикалната академия в София. Бях отказала предложението на леля ми (Лиляна Кисьова) да се захвана с класическо пеене, тъй като смятах, че в операта не мога да импровизирам. Тогава реших да кандидатствам във Великотърновския университет. Оказа се, че нямаше специалност “Право”, и то задочно, както на мен ми се искаше. Изпитите за повечето специалности бяха чак след месец и реших да се явя на този, който е най-рано. Оказа се, че след две седмици са изпитите за специалност “Начална училищна педагогика”. Явих се и ме приеха точно в годината с невероятно количество кандидатстудентски двойки, които непознаването на творчеството на Димчо Дебелянов бе произвело”, споделя с усмивка Надя. Казва, че никога не е работила като начален учител, но това обучение по някакъв начин я е доближило до децата, с които обожава да работи.
Надя никога не прекъсва връзката си с музиката. Още с дебютните си участия в международни фестивали за изпълнители тя печели и първите си отличия извън страната. През 1992 г. в полския град Сопот става носител на специалната награда “Най-перспективен млад изпълнител”. Същата година е отличена с Гран при в столицата на Литва – Вилнюс. Българката е носителка на награди и от фестивали в Латвия през 1993 г., Казахстан, Полша, Румъния и Ирландия през 1994 г., и в Крим през 2013 г. През 1992 г. песента “Kiss my dream” по музика на Вида Пиронкова и в изпълнение на Надя Ботева, впечатлява радио VOA (“Гласът на Америка”) и се превръща в първата българска поп продукция, звучала от централата на Радио VOA в Ню Йорк в продължение на повече от 2 г.
“С течение на времето аз доразвих своята музикална дарба с много упоритост и труд. За съжаление, кариерата ми започна точно в годините на Прехода, когато млад изпълнител трудно можеше да се наложи в България, и реших да опитам в чужбина”, споделя певицата. В периода 1993-995 г. Надя живее в Истанбул. Там записва албум в стил “world music” (“световна музика”, “смес на съвременна с етномузика”) и пее джаз в едни от най-престижните 5-звездни хотели. След свой концерт в мегаполиса

един от най-влиятелните световни джаз пианисти
Чък Кърия
специално
посещава изява на българката

и пианиста Кент Мете, прославили хотела като най-доброто място за любителите на джаза в космополитния Истанбул. Популярната изпълнителка е поканена да пее и на ревюто на световноизвестния френски дизайнер Леонардо. Българката участва като специален гост в редица музикални програми в турските телевизии, пее на годишните награди за постижения в областта на културата “Златен обектив” и снима видеоклип на песента си “Истанбул”, с подкрепата на телевизия STAR – TV.
През 1997 г. Надя Ботева издава албума си “Началото”, а през 2000 г. – “Керванът”.
В периода 2007-2009 г. изпълнителката живее в испанската столица Мадрид. Там пее в най-известните джаз клубове “Берлин кафе” и “Кафе Сентрал” с триото на виртуозния пианист Игнаси Терасса, с “Лари Мартин Бенд”, както и с джаз китариста Карлос Ной.
През цялата си кариера Надя има много телевизионни участия в България, Турция, Испания, Румъния, Русия, Германия и др. Българската национална телевизия снима за нея музикален филм, който е част от поредицата “Jazz time”. В клубните си участия у нас Надя си партнира с пианистите Васил Пармаков, проф. Симеон Венков и други млади талантливи музиканти.
Ботева е инициатор и продуцент на честванията за 90 и 100-годишнините от рождението на основоположника на българската забавна музика композитора Йосиф Цанков. По нейна инициатива в София вече има улица “Йосиф Цанков” валидирани са пощенски плик и пощенска марка с лика на композитора, написана е биографична книга за него, а в Зала 1 на НДК се провеждат големи концерти с неговата музика. По повод честванията на Йосиф Цанков, Надя записва нови, съвременни версии на най-популярните песни на композитора, които все отлага да издаде в албум. В тях изпълнителката пее в дуети с вече покойния Дими Екимов от група Сленг, Наско от Б.Т.Р., Иво Гочев от Биг Мама Скендъл и Петър Антонов.
Последните 10 г. Надя споделя своя богат професионален опит с талантливи деца и млади хора като техен вокален педагог. През 2012 г. основава “Вокална академия – Каварна”, влюбва се в крайморския град и остава да живее там.
“Точно преди връщането ми от лятна почивка в Каварна, се поинтересувах дали в градчето има школа по пеене. Оказа се, че няма. Заявих, че е срамота рок столицата на България да няма такава школа и реших да помогна. Така останах в града”, разказва Надя. През пролетта на 2015 г. прави и своя успешен дебют като режисьор на най-новия български детски мюзикъл “Славните котета”. Спектакълът е по музика на големия български композитор Стефан Димитров и либрето на Гергана Сотирова.
От 2018 г. Надя Ботева е арт директор и продуцент на Националния фестивал “Детска мелодия на годината”. Той има за цел да създава и популяризира нови, стойностни детски песни, написани от най-талантливите композитори и поети и изпълнени от най-талантливите български деца. От тази година за постоянен домакин на ежегодните галаконцерти на фестивала Надя е избрала болярския град.
“Моята връзка с В. Търново, освен покрай студентските години, е и родова, тъй като семейството на баба ми е било собственик на “Стамболовия хан”. От нейните разкази знам, че в него е отсядал дори цар Фердинанд. Легендарната търновска учителка по литература Славка Митова е племенница на моята баба. Много исках столицата на българските царе да се превърне и в столица на нашия фестивал, затова се радвам, че с този избор ще имам възможността още повече да скрепя връзката си с този мой любим и толкова прекрасен Търновград”, както и да влюбя в него всички български деца, участващи в “Детската мелодия”, сподели Ботева.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново