Мария-Десислава Стойчева представя концерт за пиано в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”

Публикувано на ср, 23 сеп. 2020
201 четения

Мария-Десислава Стойчева представя във В. Търново концерт за пиано “Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров”. Събитието ще се проведе на 3 октомври от 18 ч. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. В програмата са включени творби от Лудвиг ван Бетховен, Роберт Шуман, Йоханес Брамс и Панчо Владигеров.
Мария-Десислава Стойчева е родена в Пловдив. Там завършва с отличие НУМТИ “Добрин Петков”, в класа на Елена Велчева през 2016 г., а понастоящем е в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов в НБУ. За израстването ѝ помагат и множеството майсторски класове и семинари при видни пианисти преподаватели, които посещава, измежду които личат имената на Паул Бадура-Скода, Дмитри Башкиров, Жан-Бернар Помие, Иван Дреников, Боян Воденичаров, Филип Раскин, Атанас Куртев, Милена Моллова и други.
Въпреки младостта си, Стойчева вече е гостувала на фестивалите “Софийски музикални седмици”, “Мартенски музикални дни”, “Варненско лято”, “Великденски музикален фестивал” и “Пиано Екстраваганца”. Партнирала е като солист на Софийската филхармония, КА “Софийски солисти”, Държавна опера Пловдив, Варненска филхармония, Държавен симфоничен оркестър на гр. Шумен и на Националната филхармония на Украйна. Пианистката изнася и рецитали, и камерни концерти в България и в цяла Европа.
Стойчева е лауреат на Международния конкурс “Панчо Владигеров” в Шумен през 2019 г. с Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на произведения на Владигеров. На XI Международен конкурс в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна, ѝ се присъжда Лауреатско звание и Специална награда за най-добро изпълнение на украинско произведение. Носител е на Първа награда и Специална награда за най-дорбо изпълнение на българско произведение от международения конкурс “Citta di Barletta” в Италия. Отличена е с Втора награда (при неприсъдена първа) от международния конкурс “Шопенов златен пръстен” в Словения, както и с Първа награда на международния конкурс “Надежди, таланти, майстори” в Добрич. Тя е обявена за “Млад музикант на годината” на предаването “Алегро Виваче” на програма “Хоризонт” на БНР за 2015 г.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново