Продължават разкопките на крепостта “Ряховец”

Публикувано на ср, 23 сеп. 2020
155 четения

И през тази година продължава редовното археологическо проучване на средновековната крепост “Ряховец” край Горна Оряховица. Обектът получи статут с категория “национално значение” през 2015 г. и след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки. Проучванията продължиха в периода 2016-2019 г. с финансиране, осигурено от Община Горна Оряховица, Министерство на културата и Национален исторически музей – София. През изминалите пет археологически сезона екип от специалисти, с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководители Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха трите порти, част от крепостната стена с външна кула, улица, която извежда от западната порта към вътрешността, жилища, огнища, пещ и гробове от ХIII век, структури и детски гроб от желязната епоха и структури от бронзовата епоха.
Тази година финансирането е в размер на 18 175 лева като е осигурено от Министерство на културата. През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени в разкриването на крепостната стена и част от вътрешните терени на крепостта, с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване.
Предвиждат се да продължат и проучвания в южното подградие, където през 2019 година бяха разкрити част от сграда от ХIII век и две ями – една от II-I в. пр. Хр. и една от ХI век. Очакванията на специалистите са да бъдат открити добре запазени архитектурни структури, както и разнообразен археологически материал.
В периода 2016-2019 г. ръководителите на разкопките, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Общината, училища от Горна Оряховица и Велико Търново и спонсори организираха първата в България “Лятна археологическа школа”. Тя бе проведена в рамките на месеците юни и част от юли с участието на близо 110 ученици от 6 до 12 клас, които се запознаха на място с работата на археолозите и взеха участие в проучването на част от своята история. И през този археологически сезон ще се осъществи археологическа школа, в която ще участват ученици от училищата в Горна Оряховица.
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново