Любомир Николов издаде третата си книга с кратки разкази и есета

Публикувано на пн, 13 Дек. 2021
205 четения

Живеещият във В. Търново автор на кратка проза Любомир Николов издаде третата си книга. Тя е озаглавена “Пясъчните лилии на лунния плаж” и съдържа 25 разказа и девет есета. Текстовете са писани в периода от 2012 г. до 2019 г., като след всеки от тях е отбелязана точната дата на неговото създаване. В творбите има немалко автобиографични елементи и сякаш неслучайно те виждат бял свят в навечерието на 70-годишния юбилей на техния автор. Заглавието на сборника, както и на първите две книги на Николов идва от името на един от включените в него разкази. Той е посветен на местността Каваците край морето, която е любимо място на Любомир.
Авторът на книгата “Пясъчните лилии на лунния плаж” определя писането си като спонтанно, тъй като създава текстовете си без предварително да ги премисля. “Рисунъкът му е реалистичен, но в разказите му има романтика. В обикновените случки има нещо, което излиза от рамките на битовия реализъм в невероятното, в магическото дори, в чудатото, без да има магии и чудеса. Има го усещането за висшата неразгадаема загадка, която ни отваря врати към самите себе си, или най-малко към едно чудесно приключение на душата. Той е белетрист, но неговата белетристика е поезия”, смята писателят Стефан Кръстев. Според друг автор – Мина Карагьозова, неговото писане е като английски валс – плавно, бавно, елегантно, хармонично и красиво. Първият човек, който купува новата книга на Николов е писателят Деян Енев, който е личен приятел и любим български автор на Любомир.
“Мисля, че това ще е последната ми книга, защото едва ли някога пак ще имам такова вдъхновение, каквото съм имал до сега. Сигурен съм, че тя ще има добър читателски отзвук и ще заслужи вниманието на любителите на краткия разказ”, смята Николов.
Любомир Николов е роден на 05 януари 1952 г. в София. През 1977 г. завършва ВИСИ – специалност “Промишлено и гражданско строителство”. От 1982 г. до сега живее във В. Търново. От 1992 г. не работи по специалността си. Имал е еднолична фирма, бил е търговски представител, а след това е работил и на свободна практика. В момента работи в книжарничка за религиозна литература и малка църковна утвар. Николов обича туризма. С писане започва да се занимава чак на 55-годишна възраст, когато създава първите си няколко пътеписа. Негови разкази са публикувани в списания, вестници, литературни интернет сайтове, а два от тях са излъчвани и по радиото. В края на 2009 г. издава първия си сборник “Лодки през зимата”, а в края на 2013 г. втория – “Дом за светли души”. Личният му блог е lubopnikolov.blogspot. com. Николов е носител на Първа награда на Община Сопот в конкурса за най-добър авторски текст, посветен на виното и любовта през 2014 г., второ място за най-добра литературна творба на същия конкурс през 2019 г. и на поощрителна награда за разказ от 4-тия национален литературен конкурс на тема “Състояние на полет”.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново