Ивайло Герасимов и “Търновска царица” с концерт за 90-годишнината на читалището в Големаните

Публикувано на вт, 9 окт. 2018
321 четения

Звездата на “Пирин фолк” Ивайло Герасимов и танцова формация “Търновска царица” изправиха на крака многобройната публика на празничния концерт в Големаните, посветен на 90-годишнината от създаването на местното читалище “Христо Ботев – 1928”. Тържеството започна с националния химн, а след това 11-годишната Елена Янкова изпълни стихотворението “Аз съм българче”. В своето приветствие кметът на селото Веселина Стойчева припомни историята на читалищното дело в Големаните. Тя не пропусна да благодари на партньорите, с които работи културната институция, а сред тях са Община В. Търново, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници, както и на всички членове на читалището и на жителите на махалата.

Танцовият спектакъл “Чакана любов” на изпълнителите от “Търновска царица” взриви залата от емоции. Кръшни хора се извиха на рецитала на Ивайло Герасимов, а въодушевената публика пя и танцува заедно със звездния гост. Той е носител на наградата на Радио Благоевград от “Пирин фолк 2017”. Веселието в Големаните завърши с празнична заря и коктейл.

Народно читалище “Христо Ботев” е създадено през 1928 г. от местния учител Тодор Нейков. В онези години към читалището е имало театрален състав, певческа група и танцов състав, които са изнасяли концерти с благотворителна цел в околията, а събраните средства са вложени в градежа на сградата, разказа Веселина Стойчева. Земята също е дарена от местния жител Недю Тодоров, а неговите внучки днес са сред най-активните читалищни дейци.

През 1997 г. е направена първата юридическа регистрация на читалището, избрано е и ново настоятелство. Тогава беше извършен ремонт на сградата. Възстановихме и два от празниците – сборът на селото на Никулден и Трифон Зарезан, сподели г-жа Стойчева. Тя посочи, че сега ръководството е от млади и амбициозни хора, които на всяка цена искат да поддържат жив възрожденския дух в селото. Заедно с дарители, читалищното настоятелство в последните 8 г. успява да кандидатства и с проекти по Програмата за местни инициативи на Общината, а спечеленото финансиране е в размер на 47 000 лв. С тях е подобрена инфраструктурата в Големаните, изградена е чешма пред читалището и др.

Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново