Детският танцов ансамбъл “Болярче” отбелязва първия си рожден ден с концерт на открито

Публикувано на чт, 10 сеп. 2020
1048 четения

Великотърновският детски танцов ансамбъл “Болярче” отбелязва първия си рожден ден с концерт на открито. Той ще се проведе в Летния театър в парк “Марно поле” на 11 септември. Началото на празничното събитие е от 20 ч.
На сцената ще се качат около 120 деца. Малките болярчета ще демонстрират своите танцови умения, придобити в първата година от обучението си. Техни специални гости ще бъдат Самодейна танцова формация “Фолклория” от Килифарево и великотърновската Музикална школа “Елита”.
Фолклорният спектакъл се организира със съдействието на Община В. Търново, а билети може да бъдат закупени в залите на ансамбъла.
Ансамбъл “Болярче” е създаден през 2019 г. и в него на народни танци се обучават деца и младежи до 18 години. Художествен ръководител и основател на състава са Борислава Трифонова и Марио Владимиров. В момента в ансамбъла танцуват над 150 деца на възраст между 4 и 13 години. Репертоарът е разнообразен и включва танци от всички етнографски области. Талантите от “Болярче” творят изкуство, обагрено от изключителна емоция, темперамент и красота. Ансамбълът развива своята дейност във В. Търново, в залите на Военен клуб и танцова зала My Gym.
Преди броени дни малките болярчета се завърнаха с куп отличия от два големи фестивала в Китен. Танцьорите обраха овациите на публиката и заслужено получиха приза Лауреат първа степен от XVII Черноморски събор “Евро фолк – 2020”, както и препоръка за участие в Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода” в Хисаря. Сред спечелените отличия са също Лауреат втора степен, грамота за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства и почетния знак на Музикални празници “Euro Folk”. На втория фестивал, на който се явиха, те заслужено спечелиха дипломи и златни трофеи от Национална фолклорна среща “Китен и приятели 2020”. Болярчетата получиха и награда за духа и таланта, с които претворяват българските фолклорни традиции. Хореографите на ансамбъла бяха отличени и с дипломи за изключителен принос и високи педагогически постижения в обученията на младите фолклорни таланти.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново