Мариета Конова със самостоятелна изложба “Спомени от вчера”

Публикувано на чт, 10 сеп. 2020
385 четения

Великотърновската художничка Мариета Конова представя в Севлиево самостоятелната си изложба “Спомени от вчера”. Тя включва живописни платна, рисувани в Париж по време на двумесечното пребиваване на авторката там за специализация в ателиетата на Сите дез ар (интериори и пейзажи). Част от експозицията са и съвсем нови и непоказвани творби от последните месеци. Те проследяват пътувания и участия в пленери в настоящата 2020 г. Всички платна са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно “присъствие” на изобразените обекти.
Това е втората самостоятелна изява на Конова в Севлиево. Конкретното гостуване е по случай нейната първа награда в конкурса за живопис “Създаваме заедно”, в който бяха представени 85 творци от цялата страна в края на миналата година по повод 85-годишния юбилей на “Идеал Стандарт – Видима” АД.
Мариета Конова е родом от Габрово, но от дълги години живее и твори във В. Търново. Завършва Художествена гимназия за приложни изкуства в София и през 1992 г. се дипломира във ВТУ, специалност Живопис. В своята автобиография тя е записала множество самостоятелни и съвместни изложби, пленери и творчески форуми в страната и чужбина. Нейни творби са притежание на редица галерии и частни колекции. Носител е на номинации и награди от престижни конкурси в сферата на изобразителните изкуства, сред които награда на Национален фонд “Култура”(2003), награда на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des arts, Париж, Франция(2018), и други. В художествените среди е известна и с активната си дейност като ръководител на проекти, председател на СБХ В. Търново от 2016 г. до 2019г., и като преподавател във Великотърновския университет. От 2015 г. е доктор по Изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра “Църковни изкуства” към Православния богословски факултет на ВТУ.
“Мемоарите на писателя са творби, представени под формата на записки на спомени за минали събития, в които авторът изпълнява ролята на участник или наблюдател. Картините ми са вид хронологични записки на събития, срещи, места, които като автор наблюдавам и запечатвам в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Има стари спомени, към които човек се връща в мислите и сънищата си отново и отново. Спомените от вчера обаче са друг вид преживявания. Те са нови и близки до днешния момент. Липсва дистанцията на времето за тяхното осмисляне. Те са неотлежали в съзнанието и импулсивни. Затова и картините спомени издават емоционалното присъствие на автора. Макар и близки по време “Спомените от вчера” са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Много скорошни и все пак спомени. И в това има както известна ирония, така и малко носталгия…”, казва Конова. Изложбата ще бъде открита на 8 септември от 18 ч. в Арт галерия “Видима”.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново