Археолози проучват 12 обекта в областта с близо 250 000 лева

Публикувано на пн, 27 юли 2020
221 четения

Дванадесет са археологическите обекти в област В. Търново, по които тази година ще бъдат направени теренни проучвания и консервация с финансиране от Министерството на културата. То е в размер на близо 250 хил. лева, като Регионалният исторически музей в старата столица ще разполага с 96 916 лева от тази сума.
21 211 лв. са отпуснати за манастир “Успение Богородично”, ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал “Френкхисар” на средновековната столица Търновград, където проучвания прави археологът проф. Хитко Вачев. За изследвания в югозападния ъгъл на форума в Никополис ад Иструм д-р Иван Църов ще разполага с 21 165 лева. Археологът Александър Чохаджиев ще работи по халколитната селищна могила при с. Петко Каравелово, общ. Полски Тръмбеш, с 18 180 лв. Същата е сумата за разкопки на раннонеолитното селище в местността Смърдеш край Джулюница и за надгробната могила в местността Клена, край Лясковец, където работят съответно Недко Еленски и Калин Чакъров.
Археолозите от великотърновския филиал на Националния институт с музей на БАН продължават работата си по три обекта на хълма “Трапезица” със 71 362 лв. Там проучвания правят проф. Константин Тотев, доц. Деян Рабовянов и доц. Мирко Робов, като последният ще разполага и с 20 хил. лв. за разкопки в близост до църквата “Св. Четиридесет мъченици”.
За пореден сезон работата си по крепостта “Ряховец” край Г. Оряховица ще продължи и Илиян Петракиев, заедно със Златина Петракиева и Мая Иванова от Историческия музей в железничарския град. Проф. Николай Овчаров и доц. Евгения Генчева ще проучват територията на свищовските археологически обекти Калето и Нове.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново