Предлагат поставяне на паметна плоча на пилотния ас Петър Бочев в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 27 Юли 2020
254 четения

Да бъде поставена паметна плоча на пилотния ас от царската армия Петър Бочев предлагат от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Г. Оряховица. Идеята е тя да бъде поставена в Алеята на българския воин. Предложението е по повод 100 г. от рождението на Бочев и е представено от председателя на СОСЗР подп. о. р. Цветан Цветков пред председателя на Общинския съвет Димитър Николов. Запасните офицери поемат разходите по изработването на плочата, като размерите ѝ ще бъдат съобразени с тези на останалите.
В началото на годината от СОСЗР предложиха една от улиците в Г. Оряховица да носи името на поручик Петър Бочев. През 2018 г. по тяхна инициатива беше възстановен гробът на летец-изтребителя в двора на църквата “Св. Иван Рилски” в кв. “Калтинец”.
Поручик Петър Бочев е роден на 20 ноември 1920 г. в село Крушето. По-късно семейството се мести в Г. Оряховица. Завършва Мъжката гимназия във В. Търново. Бочев е възпитаник на 61 випуск на Военното училище на Негово Величество. Изкарва курсове за летец-изтребител в школите в Долна Митрополия и Карлово, обучава се и в Германия, демонстрирайки способности на отличен летец.
На Петър Бочев принадлежи първата въздушна победа над самолет “B-24 Liberator” на 1 август 1943 г., когато успява да свали един от американските бомбардировачи. За този успех получава орден “За храброст” от цар Борис III. Германското съюзническо командване му дава Железен кръст II клас с лента. На 23 ноември 1943 г. пилотът участва в защита на небето над София и Перник срещу англо-американските бомбардировки.
Петър Бочев загива на 5 октовмри 1944 г. в щурмова атака над немска артилерийска позиция. Макар и ненавършил 24 г., той остава в историята като вторият по резултатност ас от Българските военновъздушни сили. Погребан е с почести в Г. Оряховица, а на 25 декември 1944 г. посмъртно е произведен в чин поручик.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново