Възрастна жена ще плаща 2600 лв. за обида към известен хирург

Публикувано на чт, 17 юли 2014
1249 четения

76-годишна жена ще трябва да плати 2600 лв., след като нарекла “крадец” известен съдов хирург от Областната болница във В. Търново.
Семействата на лекаря и старицата обитавали двуетажна кооперация в Лясковец. Между тях от години имало спор за дворното място на имота и се стигнало до там въпросът да бъде отнесен до съда. П. И. е пенсионерка и през по-голямата част от годината живеела в село близо до Полски Тръмбеш. През зимните месеци синът й я взимал в Лясковец, за да не е сама и за да не се налага да отопляват имота в селото. Бабата разбрала, че има спор за двора в кооперацията и на 2 март м.г. нахлула в жилището на комшията си с думите “Крадец с крадец, докога ще се караш със сина ми? Да ти изсъхнат ръцете! Да ти умрат децата!”.
Хирургът се стъписал от тази словесна атака. Тъй като всичко се случило пред очите на негов познат, той се почувствал много неловко. По същото време получил обаждане, че трябва спешно да отиде в болницата. Казал на бабата, че няма какво да говори с нея и тръгнал към колата си. Разлютената старица обаче решила, че клетвите не са достатъчни и го последвала, като заплашително размахвала бастуна си.
По-късно лекарят подал сигнал в полицията, а когато бабата била привикана да дава обяснения, посочила, че синът й бил заплашван, карали го да се откаже от делото за двора и му се заканвали със саморазправа.
Прокуратурата отказала да образува наказателно дело по сигнала, но докторът завел частен иск за клевета и обида, както и за набеждаване в престъпление. На две съдебни инстанции бабата била призната за виновна по обвинението в обида. По втората присъда, която е окончателна, тя трябва да плати 1000 лв. глоба на държавата, 1000 лв. обезщетение на хирурга и 600 лв. държавна такса и съдебни разноски. Съдът я признал за невинна по обвинението в набеждаване в престъпление, свързано с показанията за заплахите към сина й. Магистратите са посочили, че тя не е конкретизирала кой е отправил тези закани и е говорила в неопределено множествено число.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново