Пожар в имот в с. Водолей за малко не уби старица

Публикувано на вт, 1 юли 2014
730 четения

Само руини са останали от пламналата пристройка в имота на Николета Антонова

Пожар в частен имот в село Водолей за малко не погуби възрастна жена, а близките й са убедени, че е предизвикан умишлено. Огънят тръгнал от врата на външен гараж, като пламъците бързо обхванали и намираща се в близост селскостопанска пристройка. През това време 92-годишната Стефанка спяла в къщата, без да подозира за огнения ад на метри от нея. Неин съсед обаче видял, че дворът на комшиите му гори, и незабавно се обадил в пожарната. Самият той разбудил бабата и помогнал на трудноподвижната жена да напусне къщата, като я извел на безопасно разстояние. Само намесата на пожарникарите предотвратило огънят да се прехвърли и върху къщата. От гаража и пристройката са останали само руини.
Внучката на Стефанка – Николета Антонова, е убедена, че пожарът не е възникнал случайно, а зад него стои животновъдът Пламен Маринов от същото село. Последният притежава земя в близост до засегнатата къща и е изготвил проект за изграждане на краварник за 60 говеда. Проектът му предизвикал остър конфликт с живеещите около терена, тъй като хората не искали да живеят с постоянната миризма, която ще идва от фермата. Била подготвена подписка от 5-6 души, а впоследствие съседите депозирали жалби в РИОСВ срещу постройката. Постепенно жалбите една по една били оттеглени, докато накрая останала само тази на Николета.
“Накара хората да ги оттеглят с натиск и заплахи. По подобен начин се отнася и към нас. Заплашвал ни е, че ако не се откажем от жалбите, ще ни подпали – и ето какво стана. Просто нямам думи, баба ми е спяла там самичка, можеше да си изгори като едното нищо. Обадих се в полицията още през нощта, когато стана пожарът, дойдоха едва в 7 часа сутринта. На всички в селото им е ясно, кой стои зад това нещо, обаче полицията нищо не прави. Но той няма да ме принуди да се откажа. Това е мое право и аз не искам да живея в постоянната смрад от неговите животни”, твърди Николета.
Думите й бяха подкрепени от кмета на с. Водолей Антоанета Тодорова. “Постоянно имаме проблеми заради този краварник, хората са се жалвали и при мен. Той идва в кметството с адвоката си и плашат всички със съд. Мен ме обвинява, че съм блокирала животновъдството в селото. За мен това, да отглежда 50 говеда в собствената си къща, не е нормално. Нито пък да тормози хората с миризмите на краварника. Всички обаче се страхуват, само Николета все още не се отказва и не се поддава на заплахите. И ето че й запалиха къщата… На нас също ни изгоря сеновала през август м. г. Двата палежа са толкова сходни, че за себе си вече нямам съмнения кой стои зад тях. И тогава уж правиха огледи, уж се водеше разследване, бяха засекли и телефонни разговори – и нищо. Не намериха извършител”, разказва Тодорова.
От ОДМВР – Велико Търново, поясниха, че по правило при пожари дежурната група се извиква от огнеборците и прави оглед след потушаването на пламъците. Това било причината полицията да пристигне значително по-късно. При първоначалния оглед не били открити улики, които да показват умишлен палеж. Въпреки това, поради настояване на потърпевшите, е образувано досъдебно производство за предизвикване на пожар. По него вече е назначена пожаро-техническа експертиза, която трябва да изясни причината за възникването му.
Вчера Пламен Маринов бе извикан на разпит в полицията във връзка с инцидента.
“Съжалявам за това, което е станало, но аз нямам нищо общо с него. Не съм заплашвал абсолютно никого, това са пълни измислици. Говорих с хората, които са подали жалбите и им обясних, че изискванията за отстояние от краварници отпаднаха и че техните оплаквания нямат законово покритие. Хората се съгласиха, че са били подведени и си ги оттеглиха. Земята е моя, спазил съм абсолютно закона и фермата си я правя с мои пари. Няма евросубсидии, няма помощи, няма нищо. Питайте останалите хора в селото, да ви кажат какъв човек съм и че си вадя парите с честен труд.
Това момиче, Николета, стъпва в тази къща един път в годината, а имотът й е на 160 метра от терена, на който ще бъде краварникът. Кметицата пък от 7 години се опитва да ме изгони от селото, инфаркт прекарах заради нея”, сподели пред нашия екип животновъдът.
Той допълва, че от сутрин до вечер е зает с работа покрай стопанството си и няма никакво време да се занимава с нещата, в които го обвиняват. “Вече има оценка на РИОСВ по проекта и според институцията няма конфликт със закона. Тяхно право е да си подават жалби, но те нямат покритие. И това казах и в кметството, че този път жалбите ще трябва да са до съда и ако загубят, ще плащат разноски”, допълва адвокатът на фермера Благой Златанов.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново