Млади журналисти от Хуманитарна гимназия изследват живота и творчеството на Пеньо Пенев

Публикувано на пн, 6 апр. 2015
352 четения

Дискусия за съвременното звучене на поемата „Дни на проверка” проведоха в ХГ „Св. св. Кирил и Методий” учениците от XII клас. Те рецитираха и обсъждаха стиховете на поета-строител Пеньо Пенев, който спечели сърцата им с искрените си послания от вече пожълтелите книги.

Бъдещите репортери намериха доста прилики в съвременния свят с „тотоманиаците” и „хлебоедите” от Пеневата поезия. Според тях големият български поет е предупредил сънародниците си още през 50-те години за задаващата се криза в ценностната система на българина. По думите им в момента обществото ни е консуматорско и всички се грижат преди всичко за това хладилникът да бъде пълен. Най-сериозни анализи предизвика последният стих от поемата „Човекът е човек тогава, когато е на път”. Като типични журналисти, учениците видяха в написаното от Пенев предупреждение към всички хора. Според тях никой не бива да се задоволява с постигнатото до този момент, а да търси неуморно своето развитие.

Знаменитата фраза на поета стана повод учениците да напишат и есе, представяйки своята гледна точка. Най-добрите съчинения ще бъдат публикувани на 7 май в интернет страницата на училището по случай 85 години от рождението на големия български поет.

Зрелостниците от ХГ „Св. св. Кирил и Методий” повече от месец изследват живота и творчеството на Пеньо Пенев. По тяхно желание в часовете по репортерство се обсъждат значими произведения на популярния автор, който по думите им звучи съвременно и оригинално. Младите журналисти са изненадани, че поезията на Пенев и много други автори са табу за българските училища.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново