Галина Александрова с нова самостоятелна изложба

Публикувано на чт, 25 Ное. 2021
382 четения

Великотърновската художничка Галина Александрова представя новата си самостоятелна изложба, озаглавена “Infinity” (“Безкрайност”). Експозицията ще бъде открита на 27 ноември между 14 и 19 ч. в собствената ѝ галерия “RED” до Къщата с маймунката във В. Търново. Експозицията ще остане там до края на годината.
Изложбата включва 42 картини, създадени в последните месеци. Темата на изложбата е безкрайността като понятие. Авторката работи във всички гами и цветове, обикновено е много колоритна и експлозивна. Тази експозиция е сравнително обрана от така характерната за творчеството ѝ цветност. Част от работите ѝ са графични и са решени предимно в черно-бяло. Александрова използва черното много конструктивно, но в сегашната изложба има картини, в които то почти отсъства. Авторката обича да представя картините си като завършен цикъл с начало и край. В случая те са много ефирни, нежни и изпълнени с въздух. Някои от творбите на Галина са създадени с любимата ѝ техника колаж и в тях има вплетени изрезки от вестници. Така авторката използва графичния дизайн на шрифта, на шаха и други елементи като растер.
“Обикновено правя изложба само когато имам да кажа нещо ново на публиката. Докато работя, винаги си поставям някаква основна линия, по която вървя. В случая обединяващата тема е безкрайността. През последните две години ме вълнуват пространствата – открити, закрити, празни, изпълнени, дълбочината на океана, необятността на космоса. Напоследък бяхме свидетели на множество тълпи от протести, на празни пространства в големи градове, които изглеждаха смразяващо”, разказва художничката. Тя допълва, че не е вдъхновена точно от COVID пандемията и не се е почувствала засегната емоционално от това, че трябва да работи в усамотение, но малко или много ѝ е оказало влияние случващото се по света.
Галина е от онези артисти, към които не можете да останете безразлични. В самото сътворяване на картините ѝ има игрови момент, динамична комбинация и методи, които излизат извън традиционните рамки. Тя иска да е смела, безразсъдна, свободна и независима. Такава е и в работата си, в чиято мистика обича да потъва. Това ѝ дава усещане, че плува в свои води. “Неизвестното е моето място. Там… в безкрая”, споделя авторката.
Александрова е родена в Габрово, но по-голямата част от живота си живее във В. Търново и затова се самоопределя като търновски художник. Завършила е Факултета по изобразително изкуство във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Въпреки че е график по образование, тя работи изцяло в областта на живописта. Според нея графиката е най-интелектуалното изкуство, което е много сериозно и изисква голяма база, преси и химикали. Това го прави сложно и трудно продаваемо. Живописта ѝ е повече на сърце, но и до сега тя не спира да използва и графични похвати. Галина обича да работи в различни формати, като няма предпочитания за големината на творбите, които създава, защото се чувства удобно във всеки един от тях. Художничката има над 20 самостоятелни изложби. RED се превръща в неин творчески псевдоним, когато собствената ѝ галерия навършва 10 години.
“Работя в много свободен стил. Искам да внуша на хората точно това чувство за свобода и неограниченост на възможностите и затова избрах за име на изложбата си думата безкрайност, която в този момент ме определя най-точно. Не обичам рамки и ограничения. Свободата е моят начин на изразяване и понякога дори платната, върху които рисувам, не ми стигат”, казва Александрова и отправя покана към всички великотърновци и гости на града да посетят нейната изложба.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново