108 деца от Общината се включиха в конкурса за най-хубава сурвакница

Публикувано на вт, 16 Дек. 2014
2739 четения

108 ученици от Великотърновската община направиха шарени сурвакници за традиционния конкурс под наслов “От Коледа до Васильовден”, организиран от Общинския детски комплекс. Най-красиво украсените дрянови клончета са подредени в изложба във фоайето на втория етаж в Общината. По време на официалното откриване на експозицията бяха наградени и победителите в творческото състезание.

Най-активни се оказаха учениците от началните класове на ОУ “Бачо Киро”, СОУ “Вела Благоева”, СОУ “Владимир Комаров”, СОУ “Ем. Станев” и ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, за което получиха и грамоти. Сурвакници за конкурса са направили и децата от училището в Самоводене и Центровете за работа с деца и младежи в селата Балван, Леденик, Присово и Арбанаси. Всички сурвачки са изработени от естествени материали, носят българската народна традиция и отразяват уменията на учениците, тяхната сръчност и познания за българските обичаи.

Участниците бяха разделени в две възрастови групи – от 1 до 4 и от 5 до 8 клас.

Първа награда при по-малките грабна третокласникът Християн Христов от СОУ “Вела Благоева”. Второто място си поделиха Ема Павлова от подготвителна група на ОУ “Бачо Киро” и Александър Александров от 1 клас на ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Трети останаха Кармен Стефанова от 1 клас на ОУ “Бачо Киро” и второкласникът Емил Енчев от СОУ “Владимир Комаров”. При по-големите втора се класира Никол Илиева от 5 клас на ОУ “Св. Патриарх Евтимий”.

Наградата за най-автентична сурвакница беше присъдена на второкласничката Виктория Ганчева от ОУ “Бачо Киро”, а Мартина Павлова от 3 клас на същото училище беше отличена за най-оригинално решение. Приза за отлична екипна работа си поделиха възпитаниците на Центъра за работа с деца и младежи в Присово и Радостина Братованова и Лора Илиева от кръжока “Сръчни ръце”.

Жури, съставено от експерти от великотърновския музей и Регионалния инспекторат по образованието, с председател д-р Миглена Петкова, е оценявало творенията на децата. Те са са следили за техниката на изпълнение, богатство на мотиви, автентичност и иновативност. Комисията е присъдила седем поощрителни награди, както и преподавателите, работили с децата. Специални награди бяха връчени и на осем учители, които са помагали на децата в изработването на най-хубава сурвакница.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново