Жените и девойките на “Етър-64” – вицешампионки по плажен хандбал

Публикувано на ср, 5 авг. 2015
401 четения

Девойките старша възраст на “Етър-64” - вицешампионки на България.

Вицешампионски титли на страната спечелиха жените и девойките старша възраст на “Етър-64” в държавното първенство по плажен хандбал, провело се в Албена. Там бе съревнованието между най-добрите ни отбори в различните възрасти – юноши, девойки, мъже и жени.
Турнирът беше официално открит от президента на БФХ Росица Бакърджиева и спортния директор на Албена Руслан Йорданов. Срещите минаваха и под зоркото око на членовете на Световната федерация по плажен хандбал Деде Пиянкова – отговорник за плажния хандбал в САЩ, Бурак Тезджан (Турция) и Янис Меймаридис (Гърция). Последните двама бяха у нас и в качеството на лектори – съответно за треньорите и съдиите по плажен хандбал.
Освен определяне на шампиони в различните възрастови групи, другата основна цел бе да се отсеят най-качествените състезатели за изграждането на национални отбори за юноши и девойки. Гостите от Световната федерация ще изготвят списък с разширен състав за състезателите, които могат да помогнат на представителните ни тимове.
Тези отбори трябва да участват на Европейското първенство по плажен хандбал за младежи и девойки догодина, където при добро представяне да се спечелят квоти за Световното първенство през 2017 г. Голямата цел е класиране за Младежките олимпийски игри през 2018 година в Буенос Айрес (Аржентина). “Така тази възраст ще бъде в един състав на три големи първенства и могат да се чакат успехи”, обясни Марияна Стаматова – отговорник на плажния хандбал към Българската федерация по хандбал.
Над 40 отбора излязоха под жарките лъчи на слънцето в битките за разпределение на медалите. Борбата при жените бе много равностойна. ХК “Етър-64” не можа да финансира пътуването на двата си тима, но те отидоха благодарение на помощта на секретаря на клуба Йордан Йорданов. Етърки победиха в групата си “Хасково”, надиграха с 2:1 и тима на “Панагюрище”, който грабна титлата и на международния турнир по плажен хандбал в Приморско преди около два месеца. Допуснаха загуба от “Енергетик” (Гълъбово) и се класираха втори в своята група.
На полуфинала “Етър-64” победи “Ники спорт” (Сливница), но в този мач вратарката Деси Николова получи червен картон, което я лиши от право на участие на финала. Там “болярките” срещнаха отново “Панагюрище”, който успя да вземе реванш. Двата отбора си размениха по едно полувреме, след което драмата продължи при дузпите, където съперникът показа здрави нерви и в крайна сметка взе титлата. Бронзовите медали останаха за “Шумен” след победа с 2:0 над “Ники спорт” (Сливница) в малкия финал, следват “Амазонки” (Свиленград), “Хасково”, “Енергетик” (Гълъбово) и “Ловеч”.
Петя Кръстева от “Етър-64” бе избрана за “Мис плажен хандбал” на първенството. В осмицата на първенството влязоха Маги Дончева и Антония Игнатова.
Девойките старша възраст на “Етър-64”, водени от треньорката Соня Богданова, също се представиха на ниво и спечелиха второто място. Петте отбора играха всеки срещу всеки. Етърки победиха “Бъки” с 2:0, загубиха с дузпи от “Хасково”, паднаха и от “Ники спорт” и надиграха “Шумен”. В крайна сметка титлата отиде у тима от Сливница, а останалите 4 отбора завършиха с равни точки (с по две победи и две загуби), но “Етър-64” стана втори с най-добрата си голова разлика.
Две наши състезателки влязоха в осмицата на първенството – Христиана Гавраилова и Антония Игнатова.
Янис Меймаридис, член на Съдийската комисия на Международната федерация по хандбал остана доволен от нивото на турнира в Албена. “Определено съм приятно изненадан от нивото на плажния хандбал в България. Наистина не очаквах да видя толкова подготвени състезатели. Сред тимовете имаше по три-четири при мъжете и жените, които играят истински плажен хандбал, а хандбал на пясък. Определено имате бъдеще и ви пожелавам успех в развитието на този спорт”, заяви Меймаридис. В следващите дни ще бъдат анализирани мачовете от държавното първенство и ще бъдат избрани националните състави на България за младежи и девойки.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново