“Виолетовите” спечелиха с 2:0 в Ерден

Публикувано на пн, 24 авг. 2015
223 четения

“Етър” взе втора победа с 2:0 в първенството на Северозападната “В” група и продължава напред с пълен актив от 6 т. и без допуснат гол. “Виолетовите” се наложиха в Ерден над новака “Кариана” след пълен превес в играта с попадения на Радослав Байчев и Николай Николаев 4 минути преди края на всяко полувреме.
На практика развоят на мача повтори този на “болярите” срещу “Ювентус” – 2:0 бе най-малко, с което можеха да си тръгнат, тъй като направиха много пропуски.
Атмосферата на стадиона в Ерден наистина бе празнична – близо 900 зрители, официално откриване на стадиона, пряко предаване по телевизията. Етърци отново бяха подкрепяни от своята вярна агитка, пропътувала дългото разстояние до монтанското село.
Домакините, чийто президент Милан Йосифов преди мача отново повтори, че ще атакуват първото място, изобщо не затрудниха “виолетовите” с изключение на първите десетина минути, в които опитаха две-три атаки. Най-доброто им положение бе една изсипана от Евгени Иванов топка в 11-ата минута, която се отклони от напречната греда над Цанков. До този момент “Етър” вече бе създал две опасности, като първо в 6-ата минута Павлин Иванов стреля покрай левия стълб, а после опасен удар на Радослав Байчев бе избит от вратаря на “Кариана”.
Постепенно момчетата на треньора Мартин Дойчев трайно овладяха играта и затегнаха обръча около мрежата на Петров. Наставникът бе заложил на наситена халфова линия, като напред се разчиташе на Иван Петков и Байчев. Активно в атаките се включваше и Джихат Кямил, който в 22-ата минута бе намерен отляво от Байчев и стреля, но вратарят спаси. Ново центриране на Кямил бе боксирано от Петров.
“Етър” засили остротата на атаките и в 25-ата минута дойде първото чисто положение. Альоша Илиев бе намерен на десетина места от вратата и със завъртане стреля опасно на сантиметри от гредата. Малко след това пък защитникът Михаил Минков се включи в една от атаките и от чиста позиция с глава би край вратата.
Поредното разбъркване дойде в 35-ата минута, донесло удар на Явор Генчев. Още в следващата атака Джихат Кямил стреля опасно, но след рикошет топката излезе в корнер. След изпълнението му Иван Петков стреля край гредата.
Втората по-опасна атака на “Кариана” бе в 37-ата минута, когато Александър Димитров отправи удар от въздуха покрай вратата на Цанков.
Голът за “виолетовите” обаче висеше на косъм и той се скъса в 41-ата минута. При поредния щурм към вратата на Петров халфът Альоша Илиев находчиво пусна към Радослав Байчев и той с прецизен удар в горния десен ъгъл откри за “Етър”, като попадна в прегръдките на съотборниците си – 0:1!
Засилващият се дъжд над стадиона в Ерден затрудни играта след почивката. Статуквото на терена обаче не се промени – “болярите” тотално владееха играта и редяха атака след атака, докато добре си видя, че на този етап “Кариана” трудно може да застраши който и да е от водещите отбори в групата.
Джихат Кямил направи хубава атака в 54-ата минута, като проби на скорост, излезе срещу вратаря и потърси двойно подаване с Байчев, но той сгреши. В следващата атака след центриране отдясно Иван Петков стреля с красива задна ножица, след което реферът му показа спорен жълт картон, тъй като неволно закачи главата на съперник.
Ако етърци заслужават за нещо критика, то е че отново направиха куп пропуски и трябваше много по-рано да решат мача срещу тотално отстъпващия им противник. В 60-ата минута Альоша Илиев пропусна от един метър да удвои след подаване на Байчев отляво. Малко след това и Джихат Кямил пропусна сам срещу вратаря.
Мартин Дойчев направи две смени в средата на втората част – Добри Петров замени инертния Иван Петков, а Николай Николаев влезе на мястото на Байчев.
Поредното меле дойде в 79-ата минута, когато при центриране на Илиев отдясно защитник на “Кариана” изби от голлинията. Домакините живнаха към края и в 83-ата минута записаха първия си точен удар по посока на вратата на “Етър” – Георги Иванов стреля по земя, но Цанков безпроблемно улови.
Логичният втори гол падна чак в 86-ата минута, когато Альоша Илиев пусна към Явор Генчев отляво, той напредна и чудесно намери пред опразнената врата Николай Николаев, за когото остана само да засече топката – 0:2. До края победата можеше да стане и класическа, след като Кямил излезе сам срещу вратаря, но си поведе дълго топката.
Победата за “болярите” бе много важна, тъй като им дава добра предпоставка да влязат в серия от победи в началото на първенството. В следващия си мач на 28 август (петък) от 18 ч. на стадион “Ивайло” те посрещат съседите от “Янтра” (Габрово).
“Етър”: Цветомир Цанков, Александър Кирилов, Михаил Минков, Благо Ангелов, Павлин Иванов, Явор Генчев, Альоша Илиев, Джихат Камил, Илко Трифонов, Радослав Байчев (77 Николай Николаев), Иван Петков (69 Добри Петров).

Мартин Дойчев: “Момчетата вложиха характер, гоним първото място”
“Нашата цел е да играем мач за мач и да спечелим първото място в групата. Второто полувреме момчетата бяха малко изнервени, не играхме това, което тренираме и се подведохме по противника да играем само с дълги топки. Но вложиха характер и съм доволен от старанието им на тежкия терен, за да спечелим победата. Искам само още да държим топката с пасове и да не се подвеждаме по играта на противниците.
За първото място ще се борим с “Ботев” (Враца). И “Кариана” имаха някакви претенции за челото, но явно, че не са от нашата класа. С победата си над тях го показахме.”

Бончо Генчев: “Спечелихме важен мач, поздравявам нашите фенове!”
“Искам на поздравя нашите фенове, че пропътуваха толкова километри, за да ни подкрепят. Достойно е за уважение, благодаря им за отношението! “Кариана” са корав отбор и със сигурност ще са в челните места.
Стана здрав мач. За съжаление отново не оползотворихме много от създадените положения. Можеше рано с втори и трети гол окончателно да решим двубоя. Момчетата играха силно, затова не оставиха много шансове на противника. Доволен съм от играта им, спечелихме сериозен и много важен мач. Разбира се, най-доволен съм от трите точки. Сега трябва да слезем на земята, да изиграем следващия мач в петък срещу “Янтра” както трябва и да продължим победната серия.”
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново