“Виолетовите” хандбалистки спечелиха по изключителен начин купата на България

Публикувано на пн, 23 мар. 2015
331 четения

“Етър-64” спечели купата на България по хандбал, като изненадващо удари в Габрово на финала “Бъки” с 26:22 (13:7). Това е не просто 12-ата купа на страната във витрината на етърки, а един от най-значимите успехи в историята на клуба. Купа, която дойде във време, в което хандбалният клуб е в преходен период, с млад и обновен състав, с липса на опит, с липса на подкрепа и финансови средства, с липса на зала за тренировки и ежедневно преодолява всевъзможни проблеми.
За разлика от предишните години, когато бяха абсолютен хегемон в страната, сега етърки не тръгнаха като фаворит за ф инала и дори обявиха, че и самото им участие там е успех. В момента “Бъки” е класен тим, води в класирането за първенството, натрупа две победи срещу “Етър-64” и в собствената си зала очаквано бе сочен от всички за фаворит.
В тази ситуация “болярките” направиха навъзможното – събраха в едно цялата си амбиция и извоюваха победата. При това – с много воля и себераздаване, с максимална изява на потенциала си и с геройско поведение във финалния мач!
Срещата бе равностойна само до 10-ата минута, когато резултатът бе равен 3:3. Етърки после наложиха превес и дръпнаха с 6 гола, а почивката дойде при 13:7. През втората част “Бъки” се вдигна на щурм и изравни до 17:17. Когато мнозина очакваха обрат, “Етър-64” с човек по-малко вкара гол и тръгна отново към победата. Взе аванс от 3-4 гола, който опази до края, дошъл при 26:22. Мачът бе предаван пряко по Канал 3, но въпреки това в Габрово имаше над сто души великотърновска публика, която изживя голямата радост заедно с момичетата.
Отново само 7 състезателки изнесоха целия мач (само с една смяна). За играта на Десислава Николова на вратата има само една дума – фантастична. Изключително силно, на максимума от възможностите си играха Десислава Кръстева, Соня Богданова, Петя Кръстева, Даниела Коцева, Мадлена Дончева, Мирела Павлова и резервата Християна Гавраилова.
След края “Етър-64” получи огромна красива купа – най-голямата от всички отличия във витрината на клуба. Маги Дончева бе обявена за най-полезен състезател, а Деси Николова – за най-добър вратар. Три състезателки влязоха и в идеалната седмица – Деси Николова като вратар, Соня Богданова като ляво крило и Даниела Коцева – пивот.
Това е и голямо психологическо предимство срещу “Бъки” в предстоящата битка за титлата. Етърки в полуфинален плейоф в петък, 27 март, от 19:30 ч. приемат “Шумен-98”.
“Етър-64”: Десислава Николова, Мирела Павлова 2, Мадлена Дончева 4, Соня Богданова 6, Даниела Коцева 4, Петя Кръстева 3, Десислава Кръстева 7 (Християна Гавраилова).
“Безкрайно сме щастливи, защото за 4 месеца Йонка Генчева направи Отбор. Момичетата действаха стегнато, с пълна мобилизация. Няма нито една от тях, която да не направи изключителен мач”, заяви президентът на клуба Атанас Атанасов.
“Много съм доволна, страхотно се раздадоха всички. Деси Николова бе фантастична и в защита, и в нападение действахме много силно. Тази огромна красива купа е за празника на Велико Търново, посвещаваме я на всички, които харесват нашия спорт”, заяви треньорката Йонка Генчева.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново