Великотърновските шахматисти с добро представяне за купа “Траяна”

Публикувано на ср, 25 ян. 2017
208 четения

Веселин Чамурков

121 малки шахматисти от страната и от македонския “Гамбит” (Скопие) участваха в националния турнир за купа “Траяна” в Стара Загора. Те бяха разделени в 2 основни групи – до 8 г. и 10-14 г., с отделно класиране по възраст и пол. Турнирите се проведоха по швейцарска система в 7 кръга на контрола 1 час на състезател и добавено време 30 секунди на ход.
ШК “Етър” участва с 8 състезатели – по 4 във всяка група. При 8-годишните отличен резултат показа Веселин Чамурков, който зае пето място с 5 т. Той дели 3-6 място в крайното класиране и през цялото време бе в борбата за медалите. В последния кръг завърши реми с поставения под № 1 Мартин Димитров от Варна. Братът близнак на Веско – Слав, завърши с 4 т. на 13-о място, Мартин Кънчев е 15-и със същия актив от общо 31 деца.
“Жребият изправи двамата братя в 6-и кръг един срещу друг и на практика единият отпадна от борбата за медалите. За Мартин резултатът е много добър, като се има предвид, че тренира едва от година. Той стартира плахо първия ден, но бързо се съвзе и показа отлична игра. Петко Петков направи дебют на национално състезание и финишира с 3 точки в същата група”, разказа треньорката Светла Йорданова.
Приятна изненада е четвъртото място на Стефани Бижева при момичетата до 8 г. Тя раздели третото място, но остана с по-лоши допълнителни показатели, в последния кръг загуби от съотборника си Мартин в оспорвана среща. Стефи се занимава в клуба само от няколко месеца, но вече показва добри резултати.
“А”-турнирът включваше 90 състезатели, като “Етър” имаше представители при 12 годишните. Стилиан Ангелов, Пламен Стоянов и Никола Николов завършиха с 4,5 точки от 7 и се наредиха съответно на 6, 7 и 8 място, а Кристиан Ангелов е 14-и с 4 т. “При момчетата конкуренцията е много силна във всички групи и резултатът на нашите състезатели на този етап от подготовката им е удовлетворителен. Те са все още едва на 10 г., но сменят възрастовата група. До държавните първенства има още време и ще се постараем да подобрим играта на всеки един от тях. Благодаря на родителите, които стоят зад мен и ни подкрепят”, добави Светла Йорданова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново