Великотърновски ученици “По пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро”

Публикувано на чт, 21 май 2015
505 четения

В чест на 139 г. от Априлската епопея и битката в Дряновския манастир се проведе традиционният Национален младежки туристически поход ,,По пътя на четата на Поп Харитон и Бачо Киро”, организиран от ТД ,,Бачо Киро” и Община Дряново. Походът  е проведен  за първи път през 1935 г., а от 1946 г.  е провеждан ежегодно през втората седмица на месец май. Изключение е направено само през 1986 г. поради аварията в АЕЦ “Чернобил”.
На 16 май походниците от Дряново (СОУ “М. Райкович”, ТД “Бачо Киро” и Сдружение “МОГА”), ТД “Никола Симов” – Търговище, и ТД “Узана” – Габрово, на път за Бяла черква спряха във В. Търново и към тях се присъединиха  великотърновските ученици от 3 училища:  ПГЕ “А.С.Попов”, ПМГ “В. Друмев” и ЕГ “Проф. д-р Ас. Златаров”, организирани от ТК ,,Незабравка” в града и водени от учителката от ПГЕ “А.С. Попов”, Снежанка Димитрова.
С възпоменателно тържество в центъра на Бяла черква пред паметника на Бачо Киро Петров в 10 часа походът бе открит. Походниците посетиха историческия музей и изслушаха подробна беседа за събитията, станали тук през бунтовната 1876 г., както за историята на града и петте му музея.
Бившият учител от ПГЕ “А.С. Попов” Никола А. Йорданов поради проблем с ръката не можа да се включи в походната колона, но в Бяла черква поздрави участниците и им прочете авторското стихотворение “Минута мълчание”.
От Бяла черква походниците се отправиха за с. Михалци. В центъра на селото пред паметника на загиналите за освобождението на България ги посрещна кметът на Павликени Емануил Манолов, който ги поздрави, и след увлекателния разказ на Димитър Богданов за събитията през 1876 г. походниците отдадоха почит с едноминутно мълчание. На тръгване по традиция кметът почерпи походниците с кроасани и минерална вода.
В Мусина пред паметника на мястото, където се е събрала и сформирала четата, беседата продължи отново Димитър Богданов. Посетиха и понорите в района.
Походниците спряха  пред паметника на Матей Преображенски и продължиха с автобус до чешмата край с. Пейна, където след кратка почивка тръгнаха пеша точно по пътя, откъдето е вървяла четата на Поп Харитон и Бачо Киро. Преди Дряновския манастир отново поднесоха цветя и на паметника на Поп Харитон.  Кметът на Дряново д-р Иван Николов лично посрещна походниците пред вратите на манастира, поздрави ги и в музея към манастира походът бе закрит. Зам.-кметът Даниела Томова връчи грамотите за участие. Походниците поднесоха букет от полски цвета и в паметника костница на героите от Априлската епопея и с едноминутно мълчание почетоха паметта им.
Председателят на ТД “Бачо Киро” Милко Илиев покани походниците на 13 и 14 юни на тържественото празнуване 90-годишния юбилей на дружеството.
Великотърновската група остана да нощува в палатъчен  лагер в къмпинга край манастира. Това им даде възможност да наблюдават възстановката на битката в Дряновския манастир от Национално дружество “Традиция”, концерта на Ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”, както и на вечерната заря-проверка.
“В неделя по традиция тържествено кръстихме един нов член с туристическо име и изкарахме прекрасен ден по екопътеките, наслаждавайки се на красотата, топлината и чудесната песен на птиците. Обогатени с положителни впечатления и емоции, удовлетворени от изпълнения дълг към дедите ни – да не забравяме делото им, с влака се завърнахме в родния Търновград”, разказа Снежанка Димитрова.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново