Емил Денев показа новия си автомобил, тръгва към своя 45-и състезателен сезон

Публикувано на нд, 28 апр. 2024
2048 четения

Не съм бил световен шампион, но се чувствам такъв с подкрепата на моите приятели – с тези думи автомобилният пилот Емил Денев показа новия си автомобил “Рено Клио”, с който тръгва към своя 45-и състезателен сезон.
Прокурора, както е известен многократният шампион в рали надпреварата, представи новата си кола, с която ще гони нови отличия в дългата си и богата кариера.
“Закупихме я миналата година, понеже останахме без автомобил – старият беше буквално унищожен и не можеше да се възстанови. За мен е много вълнуващо, защото знам какво преживяхме всички… Мислех, че спортната ми кариера приключва. “Да, ама не!”, както казваше Петко Бочаров. Моите приятели, механици и спонсори не мислеха по този начин. Златин и Пламен от PSA Auto – Варна, настояха да намерят друг автомобил от същия модел “Рено Клио”, който да претворят, и с подкрепата на “Бурлекс”, с моя помощ и най-вече с техния труд сътвориха чудо – за 9 месеца и 23 дни направиха това бижу. Без тях е абсурдно да се постигне каквото и да е. С Цецо, Данчо, Маринко, моите приятели помощници механици от В. Търново, сервиз “Колев”, най-вече с подкрепата на Радослав Владев и Красимир Гърдев, на моя навигатор Тодор Йорданов, успяхме да сме отново в играта”, сподели Емил Денев.
Автомобилът е група А, мотор 220 к.с., с кутия група N с прави зъби, с много добро Ohlins окачване, със специална тръбна решетка и специално оборудване. Всичко в него е по изискванията на FIA за съответната марка и модел. Реното е в същия клас, както и предишното – RC3 N.
“Емо Денев е вече 45 г. в автомобилния спорт, с много шампионски титли. Постепенно и стабилно с всяка година е все по-нагоре и изгради себе си като едно от най-големите автомобилни знакови лица”, коментира бившият председател на БФАС и шампион на България Радослав Козлеков. Освен него сред гостите бяха председателят на Техническата комисия Елвис Георгиев, бившият главен прокурор Борис Велчев, Пламен Панталеев от “Хоби кар” (Русе) и много други. Новият автомобил бе осветен от отец Славчо, който подари на Емил Денев кръстче и икона със заръката да ги постави в колата си, за да има Божията благословия и помощ.
Първите състезания вероятно ще са през юни, тъй като още не е готов състезателният календар за 2024 г. “Обещавам да запазим новия автомобил в този му вид, само че върху него ще има още доста шампионски купи”, заяви автомобилният ас. Механиците на колата официално му връчиха ключа, на който имаше надпис “Най-бързият прокурор”, а Емил Денев шеговито ги поправи, че вече е Най-бързият пенсионер… От Радослав Козлеков той пък получи красива купа по повод на своите 45 години като активен автомобилен състезател.
Емил Денев завъртя ключа на новия автомобил. И отново замириса на бензин, на адреналин и на нови бъдещи победи по трасетата…
Анатоли ПЕТРОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново