Великотърновец подготви двама олимпийски шампиони за Иран

Публикувано на пт, 9 сеп. 2016
1699 четения

България не спечели златни медали на Олимпиадата в Рио, но това стори български треньор, при това – великотърновец. Треньорът на олимпийския отбор по вдигане на тежести на Иран Иван Гърчев постигна изключителен успех – двама негови състезатели станаха олимпийски шампиони, съобщи korespondentbg.com.
Благодарение на българския специалист тези двама състезатели, освен признание и гордост, ще получат и значителни материални стимули. Президентът на Иран дава на златните медалисти премия от 100 000 долара, апартамент в който град си изберат, нов автомобил КИА и 2000 долара пожизнена пенсия. А президентът на Иранската федерация по вдигане на тежести добавя и 70 000 долара премия и джип “Хюндай Санта Фе”.
Иван Гърчев е роден на 28 юли 1955 г. в София, но от 2-годишен живее в Свищов. Преди двадесетина години се премести да живее със семейството си във Велико Търново. Със спорт – лека атлетика, започва да се занимава от 1968 г. при треньора Ж. Замфиров – тласкане на гюле. С вдигане на тежести започва да се занимава през 1974 г. при треньорите Зл. Иванов и В. Дончев. Веднага е поканен в националния отбор за юноши при треньора Йордан Иванов, за който казва, че всичко, което е постигнал в този спорт, го дължи на него.
А като състезател то не е никак малко – четири пъти става балкански шампион; три пъти става победител в турнира за “Дунавската купа”; през 1979 г. става и европейски отборен шампион с националния състав на България на първенството във Варна. Там той постига 190 кг в изхвърлянето и 230 кг в изтласкването. Но незнайно защо националният треньор Иван Абаджиев не го пуска на индивидуалните състезания, а предпочита други двама състезатели, които се провалят. Така Гърчев пропуска да стане и индивидуален европейски шампион. Но и без това, за останалите си успехи той четири пъти е обявяван за спортист № 1 на град Свищов.
След приключването на състезателна дейност Иван Гърчев става зам.-председател на РПК В. Търново. След това се занимава и със собствен бизнес. Помага и на местния клуб по вдигане на тежести. Най-големият му успех е постижението на Стефан Трифонов, който става световен шампион в Кайро през 1983 г.
За да дойде още по-големият му успех на завършилите наскоро Олимпийски игри в Рио. Като треньор в олимпийския отбор на Иран спечели две титли. Със златни медали се окичиха състезателите Киануш Ростами в категория до 85 кг, който подобри олимпийския и световни рекорди от 396 кг в двубоя, и Зураб Муради в следващата категория.
Преди година Гърчев решава да подаде документи за треньор по вдигане на тежести в Иран. Освен него имало още двама кандидати. Избират българина, но след като първо са поискали гаранции от бившия му треньор Йордан Иванов, който е гарантирал за него. Така Иван Гърчев в началото на т.г. подписва договор за треньор, който изтече на 1 септември. Предварително са му били казали, че след Олимпиадата федерацията им по вдигане на тежести ще вземе окончателно решение дали ще получи нов договор.
Гърчев не иска да се занимава с треньорска дейност в България, защото смята, че борбата за власт в родната ни федерация е съсипала щангите. Въпреки това съжалява, че в Рио не е бил с родния трибагреник.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново