Велико Търново впечатли легендата на “Манчестър Юнайтед” Артър Албистън

Публикувано на вт, 2 май 2017
322 четения

Артър Албистън получи флаг и шал на “Етър” от капитана Акалски.

Манчестър от Свищов удиви британския гост.

Велико Търново впечатли сериозно Артър Албистън – една от легендите на “Манчестър Юнайтед”, който бе официален гост за събора на националния фенклуб на “червените дяволи”. Британецът има 485 мача за тима в периода 1974-1988 г. и сега е едно от официалните лица на клуба, като работи и за “Манчестър Юн тв”.
Богата програма с куп изненади бяха подготвили домакините за Албистън – посрещане с гайди, дегустации на българско кисело мляко, срещи с отборите от В. Търново, награждаване на призьорите в деветото издание на футболния турнир за деца в неравностойно положение, среща-разговор с феновете на “Манчестър Юнайтед”, гледане на специално излъченото шоу “Царевград Търнов – звук и светлина”…
Емоционална за Шотландския боец бе срещата му с футболистите на “Етър” точно преди заминаването им за важния мач срещу ЦСКА-2 в столицата. Албистън бе представен на футболистите, като веднага разпозна бронзовия медалист от САЩ-94 Илиян Киряков. “О, да, помня го от световното в Щатите”, реагира Албистън и на пояснението, че Киряков дълги години бе футболист на “Абърдийн”, се пошегува: “Щом е живял в Абърдийн и е оцелял, значи е много издържлив.”
Легендата на “Манчестър Юнайтед” получи като подарък от “Етър” виолетово шалче, флаг на отбора и сувенири, връчени му от капитана Кирил Акалски. “Кой е централният нападател?”, поинтересува се Албистън и когато му представиха Иван Петков му стисна ръката със заръката: “Утре ще вкараш гол, искам да биете и да влизате предсрочно в елита!” (още – на стр. 10). После се ръкува с всеки един от футболистите на “Етър” и им пожела успех.
Преди да влезе на стадиона, председателят на Националния фенклуб на “Манчестър Юнайтед” Емил Йорданов – DJ Емо, му показа паметните плочи на входа и му разказа, че “Етър” е бил шампион на България.
Домакините не пропуснаха да запознаят Албистън и с култовия фен Манчестър от Свищов. Британецът с удивление разгледа личната му карта, според която свищовлията се казва Манчестър Левиджов – Юнайтед. После се вгледа невярващо в огромната емблема на клуба, татуирана на челото на ексцентрика.
“Мисля, че вашият Манчестър ще стане доста известен, като се разходи по улицата към “Олд Трафорд”. Има доста хора с татиуровки, но за първи път виждам някого с татус на челото. На стадиона ще бъде единствен сред 76 000 души!”, възкликна Албистън.
“Много е приятно да пътуваш по света и да виждаш фенове на “Манчестър Юнайтед” навсякъде. Бил съм в България през 1983 г., когато играхме със “Спартак” (Варна), но когато си футболист, виждаш само летище – хотел – стадион и обратно. Въпреки че съм за кратко, надявам се да видя във В. Търново доста неща”, сподели Артър Албистън.
Програмата му наистина бе повече от богата. След посещението на хълма Царевец той бе посрещнат с “Glory Glory Man United” в изпълнение на малчуганите от група “Пеещи камбанки”. Близо три часа продължи срещата му в Грандхотел В. Търново с феновете от цялата страна, на които бившият бранител на тима разказа за кариерата си в “Манчестър Юнайтед”, а вечерта гледа “Звук и светлина”.
На следващия ден Албистън заедно с феновете изгледа по телевизията и поредния мач на “червените дяволи” във Висшата лига срещу “Суонзи”, завършил 1:1.
В следващото си предаване за “Манчестър Юн тв” британецът ще отдели специално място за визитата си в старата столица на България. Впечатленията от гостуването са много важни за бъдещата ни дейност, защото наесен планираме да поканим друга голяма легенда на тима – Фил Невил, а догодина за десетото юбилейно издание на детския турнир – и Уес Браун, заяви председателят на фенклуба Емил Йорданов.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново