Във Велико Търново почетоха последния гол на Аспарухов

Публикувано на пн, 17 юни 2013
299 четения

Почитателите на Гунди във Велико Търново не пропуснаха да почетат паметта му.

Във Велико Търново почитатели на “Левски” и на големия талант на Георги Аспарухов отново почетоха датата 13 юни. На този ден преди 42 години на стадион “Ивайло” във Велико Търново в мача “Етър” – “Левски” 1:1 Гунди бележи последния гол в живота си.
Да отбележат годишнината се събраха Стефан Чакъров, Борислав Костов, Трендафил Коцев, Григор Шиков, шефът на фенклуб “Сините боляри” Калин Станчев заедно с още членове на фенклуба, както и привърженици на “Левски”. Те поднесоха цветя на паметната плоча на големия български футболист, която е на входа на стадион “Ивайло” и напомня за последния гол в живота му.
“Съдбата бе решила Георги Аспарухов да бъде прегърнат тук във Велико Търново, да усети аплодисментите и овациите за последен път като автор на гол – върховната радост за всеки футболист, от хората, които го обичаха. Гунди даде тук последния в своя живот автограф на зелената трева. Да мисли за Аспарухов е качество, което трябва да има всеки българин, обичащ футбола. Да носиш Аспарухов в сърцето си пък е качество на всеки левскар. А ако Аспарухов е винаги пред теб, денем и нощем, това значи, че ти си добър човек, защото се отнасяш с уважение към личността му”, заяви в словото си Борислав Костов.
В този мач Аспарухов е пазен от капитана на “Етър” Стефан Чакъров, който също сподели спомените си за двубоя. “За Гунди се е говорило много и никога не е достатъчно, винаги може да се каже още. Какво да ви кажа за този мач… Важен мач за “Левски”, ние в “Етър” вече бяхме решили въпроса с оставането в групата, но тогава феърплеят беше на висота. Да играя персонално срещу Гунди беше много тежка задача за мен, но си поставих целта, колкото мога, да го опазя, което бе много трудно. Мисля, че успях да покажа това и този мач за нас беше успешен. Вярно е, че вкара гол, но той е вкарвал много голове. Но пък това беше последният гол в неговия живот.
Може и да греша, но ако някога дойде време да се канонизират спортисти, то би трябвало първият българин да бъде Георги Аспарухов”, заяви Стефан Чакъров, като последните му думи предизвикаха бурните аплодисменти на присъстващите. После в “Хаджи Минчо” бе представянето на книгата на великотърновския журналист Борислав Костов “Да забравиш Аспарухов”, посветена на легендарния български футборлист. Това е втората книга на автора, посветена на Гунди след излязлата през 2005 г. “Големият син път”.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново