Валентин Витанов – треньор на женския “Етър”: “Бюджетът ни е най-малък от всички и въпреки това сме трети в “А” група”

Публикувано на чт, 4 февр. 2021
614 четения

Футболистките на “Етър” водят здрава подготовка за подновяването на първенството на “А” група. Великотърновки, въпреки трудностите и минималния бюджет, за поредна година са сред водещите отбори у нас и заемат третото място. Те са и настоящи бронзови медалистки. За подготовката и очакванията разговаряхме със старши треньора Валентин Витанов.
– Кога започнахте подготовка за пролетния полусезон?
– Стартирахме на 4 януари тренировките. Първите две седмици бяха леко бягане по 30 минути и фитнес, двуразово. Работихме за сила, а в последните седмици и за скоростна издръжливост, сега работим и за техника. В момента правим три сутрешни и пет следобедни тренировки седмично. При жените разчитаме на 15 състезателки, като повечето са ученички, двете най-малки са в шести клас. По-големи са Теодора Йорданова от НВУ, капитанката Велизара Владимирова, Тодорка Златкова и Недред Заструг, която обаче цяла година бе контузена и вече започна възстановяване след операцията. Плюс Мирела Моева, която завърши м.г. училище.
– Ще има ли промени и нови попълнения?
– Ние нямаме възможност като някои други отбори да поканим футболистки, те вдигнаха изкуствено нивото в женския футбол със заплати. Ние в момента сме най-зле финансово от всички отбори и въпреки това сме на трето място в “А” група. На Мирела Моева ѝ звъняха от други клубове да ѝ предлагат заплата от 1200 лв. Ние не можем да ѝ дадем и 50 лв., но ѝ прави чест, че остана при нас.
– Работите и с подрастващи момичета…
– Да, и това е много радващо – 17-18 момичета, и то от Велико Търново, което не е било никога досега. От трети до шести клас са децата, водим ги с Елисавета Тодорова, която основно се занимава с тях. Участват в първенството за девойки до 13 г., още м.г. в турнирите взеха първо, второ и трето място. Тази година имаше две първенства, в които малките взеха първо място, и то с убедителни победи. От различни училища в региона са. Но от лятото за първи път ще има прием с футбол в Спортното училище за момичета. Вече има готови тестове и ще има изпити за 5 и 6 клас, документите ще се подават през май. Това ще вдигне нивото ни.
– Споменахте, че финансирането е трудно?
– Досега не сме взимали никакви такси от децата. Помагат ни спонсорите, Галин и Кристиян Анастасови осигуриха екипировка. Но самите родители предложиха да дават по 10 лв. такса за треньорката Ели Тодорова. Тренираме всеки ден, защото трябва да има постоянство, за да има резултати.
– Какво ви предстои в близко бъдеще?
– Отиваме на големия международен турнир в Сандански. Сега заради пандемията няма да има чуждестранни тимове, но пък за първи път ще има женски отбори. “Етър” ще участва с девойки до 15 години. Важно е да имат мачове и да се обиграват. Ели Тодорова ще ги води, а аз оставам да тренирам женския тим. А и започнах лекторски часове в ОУ “Васил Левски” – с. Върбица. Директорът Йордан Йорданов е бивш спортист по тенис на маса, много помага на спорта. Училището е малко, с деца в трудно положение от малцинствен произход, това за мен е голямо предизвикателство. Но се чувствам горд, че с помощта на директора за един-два месеца съумях да ги приуча на ред и дисциплина. Необходим е специален подход, за да предизвикаш интереса им. Вече от първия час питат кога ще имат физическо… Това много ме радва.
– Имате ли в “Етър” отново националки?
– Откакто създадохме ЖФК “Болярки” и после преминахме към “Етър”, винаги сме подхранвали с футболистки всички национални гарнитури. Момичетата ни са и отличнички в Спортното училище. Националният отбор до 19 г. сега заминава на лагер в Турция от 15 до 24 февруари, извикаха Симона Стоянова и Диляна Йорданова, въпреки че са още 17-годишни. Ще изиграят там три контроли. Силвия Радойска ги покани, ще вика наши състезателки и при по-малките. Велизара Владимирова бе с женския национален отбор в Сърбия, сега за квалификациите през есента ще викат и Тодорка Златкова. От БФС за заслуги предложиха на момичетата безплатно да карат Лиценз Б и Велизара Владимирова вероятно ще бъде първата треньорка тук с Лиценз А.
– Кога се подновява първенството?
– На 6 март с отложения последен есенен кръг, когато срещаме “Локомотив” (Пд). От 12-и стартира по програма пролетният полусезон. Но трябва преди това да изграем и отложения си мач с “Пирин лейдис” (Благоевград) на 1 март. Най-важното е да сме живи и здрави, да изчезне тази пандемия, защото за хората това е един психически стрес. Физически човек се възстановява, но за психиката е необходимо време…
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново