В. Търново за първи път ще бъде домакин на държавно по шах за сеньори и сеньорити

Публикувано на чт, 12 февр. 2015
583 четения

Николай Йорданов завърши реми с изп. директор на БФШ Николай Велчев на партия блиц.

Двама от най-известните съдии по шахмат в света взеха участие като лектори в съдийски семинар в Пловдив, организиран от БФШ под егидата на FIDE. 15 съдии от България и двама чужденци се включиха в семинара, проведен при отлична организация и валиден за получаване на норми за FIDE съдия.
Лектори на четиридневния семинар бяха IA Владимир Шакотич, бивш изпълнителен директор на Европейския шахматен съюз и бивш президент на федерацията по шахмат в Черна гора и IA Сава Стойсавлевич от Сърбия, която през 2010 г. бе главен съдия на шахматната олимпиада в Ханти-Мансийск. Сред тримата асистент-лектори бе и великотърновецът IA Николай Йорданов, който е председател на съдийската комисия и член на УС на БФШ.
“За втори път БФШ и Новотел “Пловдив” по образцов начин организираха семинар под егидата на FIDE. Някои от участниците нямаха много богат практически опит и лекторите не бяха оптимисти за резултатите, но 13 от 17-те явили се съдии успешно издържаха изпита, което е изключително висок резултат, защото в международен мащаб този процент е около 60. Тестът бе много труден, самият аз съм покривал такъв през 2011 г., но сега бях в ролята на изпитващ”, разказа Николай Йорданов.
Междувременно на свое заседаниe членовете на Управителния съвет на БФШ утвърдиха състава на помощните комисии във федерацията и държавния календар.
За първи път Велико Търново получи домакинство на държавен шампионат по шахмат за сеньори над 60 г. и сеньорити над 50 г. Първенството ще се проведе от 18 до 22 май. От 1-3 май е 18-ото издание на турнира по шахмат за деца, юноши и девойки до 14 г. за купа България “Търновската царица”.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново