Трима българи в челната тройка на международния турнир “Маринополци”

Публикувано на ср, 11 Ное. 2020
114 четения

Традиционният турнир за купа “Маринополци” т.г. бе в различен формат. Невъзможността да се съберат на живо шахматистите в Павликени застави организаторите – Община Павликени, ШК “Маринополци” и ШК “Асеневци”, да измислят иновативен нов начин за провеждане на събитието. Така в платформата LICHESS се проведе онлайн турнир. Деца от 9 различни държави взеха участие в международната надпревара за деца. Представителите на България, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Франция, Сирия, Йордания и Швеция направиха оспорвана битка, а класирането непрестанно и динамично се променяше.
През първата половина на турнира двама състезатели от Франция и Гърция си прехвърляха челната позиция, но след като българските деца се мобилизираха във втората част, чуждестранните състезатели останаха на 4-то и 5-о място, а в челната тройка триумфираха трима българи. Първото място грабна Данаил Попзафиров от “Елит”, който е и многократен шампион на България. На второ място се нареди Симеон Тодев от “Асеновец”, а третото място извоюва Теодор Тутеков от “Асеневци” (ВТ). В турнира участие взеха и още дузина деца от школата на “Асеневци” в различните градове, които показаха огромен хъс за игра и борбеност. Организаторите имаха представители от Павликени, Велико Търново, Севлиево, Горна Оряховица и Лясковец.
Инж. Емануил Манолов – кмет на Община Павликени, приветства участниците с добре дошли и им пожела успех в специално видео. По време на турнира мм Цвета Галунова и фмт Даян Нинов анализираха на живо партиите, а проявата бе наблюдавана от няколко различни държави чрез излъчването през страницата на ШК “Асеневци”. Водещите отговаряха своевременно да зададените въпроси и разглеждаха партии по предложение на зрителите. За българските деца на челните места ще се раздадат предварително обявените призове – купи, медали и предметни награди, осигурени от Община Павликени.
“Искрено се радваме за възможността да спазим традицията и да проведем турнира, въпреки трудностите на ситуацията. Сърдечно благодарим на инж. Емануил Манолов, който в последните години се превърна в един от най-големите приятели на шахмата в България, за това, че радушно одобри и се довери на идеята ни турнирът да бъде онлайн, като за пореден път вложи сърце, енергия и ресурс от Община Павликени, за да сътворим заедно незабравим празник на шахмата!”, споделиха Цвета Галунова и Даян Нинов – организатори на състезанието, ръководители и треньори на ШК “Асеневци” и ШК “Маринополци”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново