Трифон Иванов – председател на Зоналния съвет на БФС: “Всички отбори за мен са еднакви, това е нещото, което ме води в работата”

Публикувано на пт, 7 авг. 2015
456 четения

Не мога да кажа кой ще влиза, но очаквам 3-4 тима да спорят за първото място

Навъртя се една година, откакто Трифон Иванов пое поста председател на Зоналния съвет на БФС във В. Търново и ръководи аматьорския футбол в Северозападна България. За равносметка на изминалия период, както и за организацията и очакването за новото първенство потърсихме за интервю бившия капитан на националния тим, който неотдавна навърши 50 години.
– Трифоне, преди броени дни имаше юбилей. По-променен и помъдрял ли се чувстваш на 50 години?
– Човек, когато направи половин век, започва да гледа по-различно, от друг ъгъл. Гледам вече по-улегнало и спокойно, дори по-аристократично. Нещата вече се виждат в истинската им светлина. Идва време да си правиш равносметка какво си направил за 50 години.
– Кои основни уроци си научил за тези 50 г.?
– Уроци много. Аз съм бил винаги за истината, но и съм си патил от това. Изразявал съм мнението на съотборниците си и съм мислил, че е правилно, но съм страдал аз. Такава е съдбата на тези, които застават най-отпред.
– Сега по-балансиран ли си, особено като футболен ръководител?
– Да, трябва да има баланс. Първото нещо, когато застанеш на ръководен пост, е да не забравяш отношенията си. Защото нещата в живота са преходни. Урок, който съм научил, е откъдето и да излезеш, никога не затваряй една врата. Винаги я оставай открехната.
– Преброи ли си приятелите?
– Аз приятелите си отдавна съм ги преброил. Има една поговорка: трябва да си отръскаш дървото, за да видиш какво ще остане. Направил съм си съответните изводи.
– Доста години стоя встрани от футбола, какво те накара да се върнеш отново, вече като ръководител?
– Просто чаках момента. Бях се отдалечил, опитах да правя разни неща, някои се получиха, други – не. Видях, че нещата отиват пак към футбола. За този пост чаках 7 години. Но мога да кажа, че с удоволствие идвам на работа и работата, която върша, ми допада, което е много положително. Тепърва ще се доказвам в това.
– Отговорна работа е, футболът в цяла Северозападна България зависи от това…
– Затова си подбрах нов екип, в който вярвам, и засега се справя добре. Много държа на безпристрастността, за всички отбори отношението да е еднакво. Въпреки че бях упрекван и вкарван в някакви интриги, че вървя срещу “Етър” или някой друг. Повтарям, за мен всички отбори са еднакви и това е нещото, което ме води. Доказателството е, че досега нямаме никакви проблеми в първенството на “В” група. Най-много ме радва, че на събранието присъстваха всички отбори и нямаше караници и разправии.
– Как преценяваш първата си година като председател на Зоналния съвет?
– Винаги може да е по-добре. Първата година започна малко трудно и тегаво, случиха се някои отлагания на мачове заради времето, това създаде малко напрежение. Отказването на два отбора също. Но го преодоляхме и продължихме, изкарахме първенството докрай без големи сътресения.
– Казваш, че всички отбори за теб са равни, но българите обичат да са малко по-равни от другите…
– Пак казвам, меря с един аршин. Дали ще накажа “Етър” с 250 лв, или с. Малчика, или “Ботев” (Враца), за мен това няма значение. Щом един клуб е нарушил правилника, трябва да си носи наказанието. Компромиси не правя с никого, най-малко – със себе си.
– Увеличаването на групата на 16 отбора беше сериозна стъпка напред..
– Доста бягане и обикаляне беше. Най-лесното е да направиш 16 отбора, трудното е да си сигурен, че те ще изкарат първенството и ще са готови за “В” група. Два отбора за първи път влизат тук. В “Кариана” (Ерден) ходих лично на оглед, има си документи атестати по наредбите на БФС с изисквания – официален терен, съблекални и т.н., всичко трябва да е описано. Накрая минава комисия, която дава оценка, минава през Зонален съвет, защото аз не решавам еднолично нещата. Така приехме новите членове.
– Каква е гаранцията, че всички 16 отбора ще изкарат първенството?
– Гаранция няма никъде, утре всеки може да каже, че затваря врати. Но не можеш да спреш един отбор, който отговаря на всички условия, станал е първи, има и съответната база. Финансовото положение навсякъде не е добро, има трудности, но това е положението в България. Имам уверението на президентите, че парите са осигурени. Най-голямо притеснение имах за “Вихър” (Славяново), но спонсорът, президентът и кметът гарантираха нещата.
Другото, което искам да подчертая: чух приказки, че “ще ходим да играем в някакви села”… Добре, който не иска да играе в села, да се качи в “Б” група, там е професионалният футбол. Пожелавам на всички да влязат в “Б” група и да не играят по селата.
– Враца прави стадион, Велико Търново също, “Ботев” и “Етър” обявяват амбиции за “Б” група. Два коня ли ще теглят колесницата този сезон?
– Два коня не знам дали ще теглят, но отбори с традиции, като В. Търново, Враца, Видин, Габрово, Севлиево, Свищов, заслужават да играят в професионалния футбол. Но просто е такава ситуацията. Смятам, че първенството ще е много интересно. “Ботев” (Враца) са направили силен отбор, виждам, че и “Етър” с идването на Бончо Генчев прави млад отбор, също Ерден, Свищов… Нека започне първенството, аз не съм баба Ванга да казвам кой ще влиза. Но смятам, че борбата за първото място ще е не само между два отбора, а между 3-4 тима.
– Няколко думи за другите новаци “Трявна” и “Севлиево”?
– В Севлиево направиха нов отбор благодарение на кмета и няколко бизнесмени. Те закриха старото дружество. Тяхното желание е да ползват само местни състезатели, дори децата ще се тренират само от местни треньори, залагат изцяло на собствени кадри, което е много положително и го одобрявам. “Трявна” не съм ги гледал, но те имат перфектна база, която неофициално е национална база, безупречна. Дано съумеят да запазят тяхната школа и също заслужават място във “В” група.
– Как стои въпросът с базите на 16-те отбора?
– Преди малко ви показах атестата, който е изпълнен от всички. Ако отидете в Ерден, ще видите, че всички седящи места на стадиона, са покрити. Давам реверанс на такива хора, които влагат собствените си пари във футбола.
– А Враца, където ремонтите продължават?
– Не съм бил там, но ще правят пистата на по-късен етап и може би няма да я започнат, защото казах, че ако е като В. Търново, когато беше незавършен стадионът, няма да ги пусна да играят там. Когато завършат всички строителни работи – да. Прави се комисия, одобрява се стадионът и се започва да се играе, но само при това положение. В общи линии обиколихме всички новаци – в Севлиево и Трявна са перфектни, в Славяново се стараят. За Малчика имаше малко претенции, но това е положението във “В” група.
– Какво да очакваме в областните групи?
– В петък ще имаме събрание за Михалци, които бойкотираха последните три кръга. Говорихме с кмета, искат да участват. Ще събера СТК и другите комисии да решим дали да ги допуснем. Там се внасяше алкохол и дори последният скандал там е точно заради алкохол, скачали са срещу съдиите. Тези неща няма да ги толерирам. Мерданя също са под въпрос и ако не си намерят стадион, няма да играят. Очертават се 12 отбора в елитната група и по 10 в окръжните на Север и на Юг.
– Готова ли е групата U15, която ще е със статут на държавно първенство?
– Гласим я, тя ще е вероятно от 8 отбора, което е минимумът.
– Кога събирате отборите от областните групи?
– За “А” областна е на 12 август, другите две – на 13 август, а за детско-юношеския футбол е към края на месеца.
– Ще ползвате ли за дербитата елитни съдии и как стои въпросът със съдийството?
– Ползваме всички и съм ги предупредил, че вече ще се работи по-затегнато. Някои от реферите едва ли не се обиждат, че свирят в “А” група и после в областните групи. Това не е обида, а тяхно задължение. Щом си станал съдия, трябва да поемаш всички наряди. Това е подготовка за следващия отговорен мач. Ще ползваме съдиите от “А” и “Б” група за дербитата. За да облекчим отборите – щом в елита могат да пращат на софийските отбори столични съдии, така и в Габрово могат да свирят габровци. Но това зависи от всеки конкретен мач. Ще държа много на съдиите както ги толерирам, така ще има и наказания и няма при слаба оценка да се поколебая да ги спираме за наряди и нагоре.
– Ще има ли отново пряко тв предаване на мачове?
– Мисля, че договорът с Канал 3 продължава още една година и ще продължат да излъчват дербитата.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново