Тодор Тодоров – с Почетен знак и с Купата на създателя на хандбала в Горна Оряховица

Публикувано на пт, 16 окт. 2020
214 четения

С Почетния знак на Горна Оряховица бе удостоен основателят на хандбала в града Тодор Тодоров, който чества своя 75-и юбилей. Той бе предложен за почетен гражданин, но сам оттегли номинацията си. Инициативен комитет от 50 души внесе номинацията му, която е за “цялостна обществена, организационна, образователна и спортна дейност”, като се подчертава, че той е един от основателите но ССУ “Г. Измирлиев” и създател на хандбала в Г. Оряховица и един от основателите в областта.
“От дистанцията на времето разбрах, че миналото не се връща, затова го ценете и уважавайте. Бъдещето не е това, което си представяме, защото нещата в живота не се доказват, а се показват. Това, което сме направили единствено за себе си, умира с нас, а това, което правим за другите, остава завинаги”, сподели житейското си кредо инж. Тодоров, посвещавайки наградата си на семейството си. Тя му бе връчена от кмета инж. Добромир Добрев и председателя на ОбС Димитър Николов.
Основателят на хандбала в Горна Оряховица отбеляза своя 75-и юбилей с емоционална среща на първите хандбалисти в града, днешните шефове на БФХ, ХК “Локомотив” и Общината. Повече от половин век от живота му са отдадени на любимата игра и той е почетен председател на ХК “Локомотив”, създаден от него през 1969 г. Специален плакет му даде ХК “Локомотив”, а от името на ветераните първият капитан Борислав Борисов връчи на Тодор Тодоров Купата на създателя.
Тодор Тодоров всъщност е основател на хандбала в цялата област, припомни председателят на ХК “Етър-64” Атанас Атанасов. През 1964 г. той, като курсант, председателства събранието за основаване на великотърновския клуб. Пет години по-късно, вече като лейтенант в Сержантското училище в Горна Оряховица, слага началото и на хандбалния “Локомотив”.
“Горда съм, че пътят, който вие сте започнали, е намерил продължители. Смея да твърдя, че в последните десетина години българският хандбал, дори и да не е още на световно равнище, вече е приет в световното хандбално семейство. Г. Оряховица, както и Габрово, и В. Търново се утвърдиха като много сериозни центрове, устойчиво развиващи нашата игра. И това се дължи на любовта към малката топка, която вие сте запалили преди повече от половин век”, заяви председателят на БФХ Росица Бакърджиева. “Общината винаги ще помага, докато ги има десетките деца в залата. Историята ще разказва за стореното от Тодор Тодоров. Аз искам само да обърна внимание на това, че той е успял да докосне много сърца, щом вие сте тук от всички краища на страната. Това е най-голямата награда”, каза кметът инж. Добромир Добрев. “Хандбалният клуб е един от най-успешните, а заслугата е на хора като инж. Тодоров – камък темел, положил основите. Ние ще продължим поставеното начало”, добави председателят на ОбС Димитър Николов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново