Тинко Банабаков – Спортист на годината на Велико Търново – 2015: “Най-важното е да вярваш в себе си и да преследваш мечтите си докрай”

Публикувано на вт, 5 ян. 2016
1154 четения

Тинко Банабаков по безапелационен начин стана Спортист № 1 на Велико Търново за 2016 г. Боксьорът на БК “Ивайло” грабна първото място, като събра 85.8 точки в допитването и изпревари значително конкуренцията. Показателно бе, че той бе посочен на първо място в почти всички анкетни карти.
Бронзовият медал от европейското първенство за мъже бе най-значимото му постижение. На четвъртфинала в кат. до 49 кг Тинко отнесе Кирил Сериков от Естония, а на полуфинала загуби от силния руснак Василий Егоров, като имаше явно предимство в заключителните минути на мача.
Отличното му представяне през годината бе гарнирано с втори места на силните турнири за мъже “Великия път на коприната” и “Джи Би”, първо място за Купа България, първи на ДЛОП 2 кръг и втори на ДЛОП 1 кръг, шампион и на държавното първенство за младежи до 22 г.
Тинко Банабаков вече бе обявяван за Спортист на годината през 2012 и 2013 г., като освен него по две титли през годините имаха само Росен Райчев, Христомир Христов и Петя Луканова. С победата си за 2015 г. талантливият боксьор стана първият трикратен победител в анкетата.
– Тинко, каква беше 2015 г. за теб?
– Най-успешната за мен в спортната ми кариера. Успях да постигна една от мечтите си – да спечеля медал от голямо първенство, и то при мъжете. Имам две втори места от два международни турнира, които са много силни. Трето място на европейското първенство за мъже. На държавните първенства имам само едно второ място, останалите ми постижения в България са само първи места.
– Очакваше ли първото място в класацията за “Спортист на годината”? Изненадан ли си?
– Не, не съм изненадан. Вярвах, че пак ще ме изберат с оглед на успехите, които имах.
– Ти си първият трикратен победител в тази анкета. Това означава едно постоянство през годините…
– Да, наистина работим целенасочено и явно това се забелязва и оценява. Всеки труд се оценява и се отблагодарява, най-важното е да вярваш в себе си и да преследваш мечтите си.
– На кого дължиш тези успехи?
– Най-вече на моя личен треньор Евгени Донев, който ме е поел още от дете. Винаги е бил до мен през годините. Много ми е помагал не само в спорта, а и в живота като цяло. Изграждал ме е, давал ми е пример. Затова дължа най-много на него. След това вече и на семейството ми, на подкрепата на моите приятели и на треньорите от националния отбор, които също допринесоха за развитието ми по много голям начин.
– Ти посвети първото място в анкетата на своята баба. Защо?
– Миналите победи бях посветил на дядо си, който почина. Но баба ми също заслужава, защото от нея съм наследил една от най-добрите си черти – трудолюбието.
– Имаш ли идол в бокса?
– Чак идол – не. Харесват ми някои боксьори, от всеки гледам да взема най-доброто и да го прилагам в моя стил и да се развивам във всяко отношение.
– Очакванията ти за Олимпиадата в Рио?
– За Олимпиадата се надявам всичко да ми е наред, като най-вече си пожелавам здраве, за да мога да изпълня тренировъчния план. И оттам да дойде резултатът, който е квалификация за Рио. Оттам нататък ще гоня медал.
– Освен бокса занимаваш ли се с нещо?
– Не, професионално съм се отдал само на бокса.
– Какво си пожелаваш за 2016 г. – на себе си, на колегите си спортисти и на всички хора?
– На всички пожелавам най-вече здраве и оттам – да знаят към какво се стремят и защо го правят и да го преследват докрай!
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново