Тинко Банабаков извоюва бронзов медал от европейското по бокс за мъже

Публикувано на пн, 17 авг. 2015
302 четения

Тинко Банабаков (вляво) бе спрян от Василий Егоров.

Тинко Банабаков записа най-големия успех в кариерата си по време на 41-ото европейско първенство по бокс за мъже. Състезателят на БК “Ивайло ВТ” спечели бронзов медал, което е първо отличие за него от такъв висок форум и бе първи бронз за страната ни от този шампионат. 21-годишният състезател дебютира на европейско първенство при мъжете в Минск през 2013 г., но тогава отпадна по-рано в надпреварата.
В Самоков Тинко изигра 3 мача, в които показа стабилна игра на ринга и в повечето от срещите контролираше играта. В първите два мача той спечели с категорично превъзходство с 3:0 срещу арменеца Артур Ованисян и Кирил Сериков от Естония. С класирането си за полуфинала Банабаков спечели и квота за световното първенство в Доха през октомври, което ще е квалификация за олимпийските игри в Рио догодина.
В полуфиналния си мач при най-леките в кат. до 49 кг възпитаникът на треньора Евгени Донев загуби от бъдещия шампион Василий Егоров от Русия. Тинко започна плахо двубоя и заигра чак в последния рунд. Руснакът, който бе водач в схемата в категорията, бе по-постоянен в действията си, вкара повече удари и контрираше добре атаките на Тинко. Егоров получи пълното единодушие на съдиите – 3:0 (29:28, 29:28, 29:28), които също отчетоха предимството на българина в заключителните 3 минути.
“Наистина късно влязох в мача. Такава грешка допускам често и трябва да работа доста върху това. Руснакът не ме превъзхождаше с нищо и след като се разиграх накрая помислих, че може и да спечеля. Щом обаче съдиите са видели друго, значи е така. Европейското като цяло беше голямо преживяване за мен. Все пак стигнах до първия си медал от голямо първенство. Сега ще работя още по-усърдно за световното и се надявам на още по-добри резултати”, сподели след мача си Банабаков.
Треньорът Евгени Донев определи липсата на опит като основна причина за загубата на Тинко на полуфинала. “Тинко все още е с малко опит, с нищо повече не го превъзхождаше Егоров. Много късно тръгна да се надиграва, но все пак успя да спечели третия рунд. Много съм щастлив, че спечели медал и взе квота за Доха. В дните до световното трябва да подобри скоростта на изпълнение и гъвкавостта си. На него му трябва малко късмет при жребия и ще може да се пребори за квота за олимпиадата”, сподели Евгени Донев.
Главният треньор на националните отбори по бокс Михаил Таков коментира представянето на Тинко Банабаков. “По традиция европейските първенства преди олимпийски игри са много силни. В тази година има три големи състезания – Европейските игри, европейското първенство и световно, които са през два месеца. Календарът е много наситен, много тежък и може да се каже, че сме в джунглата и който оцелее. Подборът за олимпийските игри ще бъде със същото темпо и с тази безмилостна игра. Нашата цел бе момчетата, които тренираме в последните 3 години, да се реализират на голямо първенство – като започнем от Тинко Банабаков. Искам да благодаря на този екип от момчета и треньори, които си повярваха и видяха, че трябва още повече тренировки, за да стигнат до медалите и да ги правят от по-благороден метал. Александър Александров също има голям принос за медала на Тинко, тъй като двамата играят заедно в тренировките”, каза Мишо Таков.
На европейското първенство по бокс България спечели един златен и четири бронзови медала и взе 6 квоти за световното в Катар. Единствената титла донесе най-младият състезател в отбора – 18-годишният Даниел Асенов, който във финала в кат. 52 кг победи стария си познайник Мохамед Али (Великобритания) с 3:0 съдийски гласа.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново