Стражица се превърна пак в шахматна столица на българския Североизток

Публикувано на чт, 19 окт. 2017
280 четения

Победителят Радослав Димитров с организаторите и главния съдия Николай Йорданов. сн. Валентин ИВАНОВ

Около 40 участници събра откритият турнир по шахмат в Стражица, който имаше своето 17-о поредно издание. Той бе организиран под шефството на Общината и местния ШК “Левски” с председател Ахмед Мустафов – Мокича и се проведе в Клуба на пенсионера “Златна есен”, като бе открит от председателя на Общинския съвет Юлиян Маринов.
Шестима международни майстори и десетки майстори на спорта се включиха в надпреварата, провела се по швейцарската система в 7 кръга. Главният съдия Николай Йорданов сподели, че тазгодишният турнир се е превърнал в най-силното и оспорвано шахматно събитие досега. В почетната десятка на победителите шест от местата бяха “окупирани” от международни майстори, съобщи Стефан Николаев.
Първите две места с по 6 т. поделиха двамата братя – международните майстори Радослав и Павел Димитрови (първият – с коефициент 29,5, а вторият – с 29). Трета е също великотърновка – международен майстор Светла Йорданова с 5 т. Със същия точков актив, но по допълнителни коефициенти, до шестото място се наредиха мм Красимир Стефанов от Силистра, мс Георги Дзанев от Разград и мс Пламен Кънчев от В. Търново. Седми остана международният майстор от Варна Валентин Панбукчиян, осми – мс Николай Колев от Враца, девети – Янаки Лазаров от В. Търново, а десети – мм Коста Ангелов от Варна.
Радослав се наложи над Ат. Атанасов, Пл. Кънчев, мм Св. Йорданова, мм В. Панбукчиян, мм К. Ангелов и направи реми с мм П. Димитров и мм Кр. Стефанов. По-големият брат Павел се наложи над Ив. Илийков, Ст. Ангелов, мм К. Ангелов, мм Кр. Стефанов и мм Св. Йорданова, като направи ремита с Г. Дзанев и Р. Димитров. Третата в класирането мм Светла Йорданова се наложи над М. Митев, Ф. Харизанов, Ян. Лазаров, Ил. Савов и Н. Колев. Главен съдия на турнира беше международният съдия по шахмат Николай Йорданов.
За най-добър и надежден млад шахматист бе обявен Иван Йорданов от Силистра, а негови подгласници станаха близнаците от В. Търново Стилиян и Кристиян Ангелови.
Трите награди за най-активни шахматисти ветерани си поделиха Коста Ангелов от Варна, Румен Радев от Силистра и Иван Илийков от В. Търново. С призове бяха отличени и трима състезатели от местния спортен клуб по шахмат “Левски” (Стражица): Илиян Иванов, Румен Костадинов и председателят на клуба Ахмед Мустафов, който заслужава похвала и признание за всеотдайността и завидните си организаторски качества в развитието и утвърждаването на този спорт. Първенците бяха наградени от кмета на общината Румен Павлов, който на тържественото закриване с нескрито задоволство заяви, че и в бъдеще, като бивш изтъкнат спортист – световен и европейски шампион по борба, ще подкрепя и стимулира този вече утвърден в страната ни шахматен форум. По идея на Румен Павлов за шахматната игра в Стражица се подготвя документален филм, който ще носи заглавие “Магията на черно-белите квадрати”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново