Радослав Димитров се класира за финала на държавното по шахмат

Публикувано на вт, 3 февр. 2015
649 четения

В петия кръг Емил Стефанов победи Любомир Мишев (ЕЛО 2210).

Добро представяне на Емил Стефанов и Цвета Галунова

За трета поредна година международният майстор Радослав Димитров ще играе на финал на държавното индивидуално първенство  по шахмат за мъже. 29 шахматисти се бориха за 4 квоти при мъжете по време на полуфинала, проведен в Пловдив. Участниците премериха сили в 9 кръга по швейцарската система.  Радослав Димитров с лекота си осигури квота за финала с актив от 6.5 точки. Състезателят на ШК “Булмекс”, който бе поставен под №3 в стартовата листа, бе лидер в класирането преди 9-ия кръг. Радослав записа победи над Атанас Колев ШК от “Марица-Изток” (Раднево), Диан Димов от “Марица-Изток”, мм Ивайло Енчев от “Абритус” (Разград), мм Димитър Мархолев от “Локомотив” (София) и мм Николай Милчев  от “Локомотив” (Пловдив), и направи реми в партиите с мм Веселин Пантев от “Локомотив” (Пловдив), гм Петър Арнаудов от ЦСКА и мм Спас Кожухаров от “Локомотив 2000” (Пловдив). В последната партия Димитров загуби от Марио Вутов от “Виктори” (Благоевград) и завърши на второ място в полуфинала.
“Отлично представяне на Радослав, който до последния кръг бе лидер в класирането и заслужено ще участва на финал”, сподели бащата на шахматиста инж. Даниел Димитров.
В крайното класиране при мъжете на първо място с 6.5 се класира гросмайстор Петър Арнаудов. Останалите двама, които взеха квота за финала на 79-ото  държавно индивидуално първенство за мъже са мм Димитър Мархолев и Диан Димов, които набраха по 6 точки.
Великотърновката Цвета Галунова, състезаваща се за ШК “Марица-Изток” (Раднево), завърши на петнадесето място с 4.5 точки.
Със същия актив е 15-годишният Емил Стефанов, ученик на ПМГ “Васил Друмев”, който за втора поредна година се представи много силно на полуфинал на ДИП за мъже. Състезателят на ШК “Етър” бе със стартов номер 20, а в крайното класиране завърши седемнадесети. В седмия кръг в партия, продължила над 5 часа, с черните фигури Емил  имаше възможност за служебно реми след трикратно повторение, но той не се възползва от него и продължи да играе, въпреки острия си цайтнот.  Във всичките партии Емил игра само за победа, като отклони предложенията за реми на състезатели с по-висок рейтинг от неговия, включително и на гросмайстор Милко Попчев.
Георги ГЪРЕВ
 сн. Ст. СТЕФАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново