Предстоящият кръг във “В” група може да започне разплитането на възела

Публикувано на чт, 23 апр. 2015
203 четения

Победи до края гарантират на етърци минимум второто място.

Изключително интересен кръг предстои през уикенда в Северозападната “В” група, срещите от който могат да започнат разплитането на възела в битката за челото. В него “Етър” ще почива, тъй като ще запише служебна победа с 3:0 над отказалия се “Ситомир”.
Други два мача обаче основателно привличат вниманието. Водачът “Спартак” (Плевен) гостува на петия в класирането “Левски”, а заемащият 4-о място “Академик” посреща третия “Бдин” (Видин).
Преди този кръг плевенчани имат 7 т. аванс, следва ги “Етър” с 45 т., “Бдин” има 43, а свищовлии – 42. “Левски-2007” успя първо да вземе точка от “виолетовите”, а в неделя да бие и във Видин. Президентът на клуба Дочко Дочев и треньорът Петър Ванков досега декларираха, че не играят за никого, освен за себе си и за честта на своя клуб. Факт е, че в момента имат отбор, способен да препъне всеки. От друга страна, половината играчи от състава са плевенчани и не им е безразлична съдбата на “Спартак”. Дали ще има здрав футбол в Левски, ще покаже самият мач.
Ако “Спартак” вземе и там победа, той вече става почти недостижим за първото място със 7 т. аванс шест кръга преди края. По-интересно ще стане обаче при евентуална победа на домакините. Разликата ще намалее до 4 т., а спартаковци тепърва започват с трудните мачове – след Левски те приемат “Академик”, гостуват на “Етър”, а кръг преди края приемат и “Бдин”. Така че може да се окаже, че първото място далеч не е толкова сигурно и “Спартак” изведнъж ще се озове под напрежение – нещо, което не му се е случвало от началото на първенството (справка: головата разлика досега от 68:5…).
Не по-малко възлов е и другият мач в Свищов. “Академик” е другият отбор от групата освен “Левски”, който с играта си може да взима точки от лидерите. При победа на “Бдин” видинчани запазват изоставането си с 2 т. от “Етър” и го чакат на 3 май в директен мач. Бонус за тима е, че гостува на водача “Спартак” чак в предпоследния кръг, когато не е изключено при 7-те точки аванс на лидера мачът да е безпредметен за плевенчани.
Ако обаче “студентите” спечелят срещу “Бдин”, те дори го изпреварват в класирането с шанс да гонят поне трето място. Тогава пък разликата между “Етър” и видинчани става цели 5 т. преди директния им двубой след седмица. А и две поредни загуби на бдинци могат да ги вкарат в неблагоприятна психологическа ситуация. Така или иначе “виолетовите” трябва да търсят победата във Видин, но едно е да гостуваш с 5 т. преднина, а съвсем друго – с две…
Хубавото за етърци е, че съдбата им засега е изцяло в техните ръце. По-добре е да оставят сметките за феновете, а те самите да си гонят победата във всеки мач, което им гарантира минимум второто място.
Разбира се, остава открит въпросът дали това второ място ще даде право на промоция в “Б” група. Миналия сезон “Локо” (ГО) така се промъкна до там, след като БФС покани и вторите отбори да попълват групата. Този сезон Изпълкомът на БФС взе принципно решение да увеличи групата и да покани дублиращите тимове от елита. Засега обаче не е ясно колко от клубовете ще предпочетат да се възползват. Единственият сигурен е “Лудогорец”, всички останали ще трябва да си оглеждат финансите, защото дублиращ отбор означава пълни разходи за още една формация в професионалния футбол.
Президентът на БФС Борислав Михайлов спомена, че очакват между 4 и 6 дублиращи тима, а групата ще е от 20-22 отбора. Междувременно обаче не е ясно и колко клубове ще обявят фалит и ще се откажат и от “Б” група (например “Черноморец” от елита и евентуално клубове от сегашния втори ешелон). Така че може отново да се стигне тя да се попълва от вторите тимове от “В” групите.
Окончателно решение за това ще вземе Изпълкомът в края на май, когато на практика първенствата ще са приключили и ще има доста повече яснота.
Дотогава сметките трябва да бъдат оставени на заден план и отборите да се концентрират върху изявите си на терена. Ето защо възелът през идващия уикенд може да започне да се разплита, но окончателната развръзка ще даде следващият един месец.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново