В. Търново задмина по заплати Бургас и Плевен

Публикувано на вт, 21 май 2024
13037 четения

Великотърновска област е на десето място по размер на средната работна заплата за първото тримесечие на 2024 г. Според резултатите на Националния статистически институт в областта средната работна заплата е 1712 лв. В Северна България с по-високи заплати са в четири области – Варненска, Русенска, Габровска и Врачанска, а със същия размер на средната заплата е област Добрич. С 12 лв. по-ниска пък е средната работна заплата в Плевенска област. Много по-добро е положението в Южна България, където от 14 области пет са с по-висока средна заплата от тази във Велико Търново. Любопитното е, че сред областите с по-ниска заплата е и Бургаска. Според резултатите от статистиката средното трудово възнаграждение там е 1707 лв. Това се обяснява единствено с факта, че проучването е направено през зимния сезон, в който курортният бизнес в Бургас още не е започнал. Това обаче важи и за Велико Търново, където първите три месеца от годината също не са особено силни откъм туристически посещения и постъпления от тях.
Според данните в сайта на Националния статистически институт през януари и февруари 2024 г. размерът на средната работна заплата за Велико Търново е бил близък – съответно 1673 и 1669 лв. През март обаче заплатата внезапно е скочила с над 100 лв. и размерът ѝ вече е бил 1794 лв. По отношение на заетостта през последното тримесечие на 2023 г. заетите лица в нашата област са били 92,3 хил., което прави 76,5% от работоспособното население. По този показател областта ни е на трето място след Варна и Кюстендил.
Изнесените от Националния статистически институт данни обаче се посрещат доста скептично от по-голямата част от великотърновци. Те недоумяват кои ли ще са фирмите, които са вдигнали толкова високо горната граница на заплатите. “В Търново реалната средна работна заплата след удръжките е не повече от 1200, рядко 1300 лв. Високи заплати вземат в държавните институции, като полиция, съд, прокуратура, данъчното, общинската и областната администрации. Някои частни фирми в IT сектора също може би дават малко по-високи заплати, но чак пък 1700 лв. Това отвсякъде си звучи като пълна измислица”, категорични са повечето от потребителите в социалните мрежи.
Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново