Плувният комплекс в П. Тръмбеш ще носи името на Добри Динев

Публикувано на пн, 17 авг. 2015
775 четения

Паметната плоча в чест на Добри Динев в Полски Тръмбеш.

В Полски Тръмбеш бе открита паметна плоча на Добри Динев – почетен жител на града. Плувният комплекс в града също ще носи неговото име. Възпитаници на великана на българското маратонско плуване подеха още през април инициатива за почит към паметта и делото на сърцатия плувец. Двигатели на идеята бяха Калин Минев и Тихомир Трайков, който е създател и администратор на фенската страница на притежателя на десетки рекорди, сред които и 6 за “Книгата Гинес”.
Истинската мечта на Добри Динев беше да превърне плувния комплекс в една прекрасна база. Да се направи вътрешният басейн и отново целогодишно да действа, а на него да тренират деца и възрастни – с нов облик, модерен. А физкултурният салон и басейнът да носят името на Добри Динев.
Като майстор на дългите плувания, роденият на 31 август 1947 г. във Варна Динев записа купища рекорди. Включително и 6 за “Книгата за рекорди Гинес”. Бумът на маратонските му рекорди е в периода 1983-1985 г., когато Добри фиксира в София, Варна, Полски Тръмбеш всичките си върхове, които и до днес стоят непокътнати в “Гинес”. Сред най- впечатляващите му рекорди са две плуванията – 100 км съчетано (4-те стила) за 38:31,11 часа през 1984 г. и 54,125 км бътерфлай – най-трудният, техничен и изморителен стил (24 часа през 1985). Огромното сърце на Динев обаче бие не само за рекорди, но и от доброта. През 1977 г. той спасява 43 души от удавяне в ледените води, когато понтонен мост се обръща край Белослав. За това си дело той е удостоен с орден “За гражданска заслуга и доблест” – II степен. От 1994 г. Динев живее в Монреал. Но и там плуването го държи здраво – работи почти на обществени начала в клуба, който основава, “Приятелите на Добри Динев”. Занимава се и с ирисова диагностика, както го е правил и у нас. Добри ни напусна на 7 март, след дълго боледуване в Монреал.
На 2 август, малко преди старта на 75-ия маратон Галата – Варна, с вълнуващ военен ритуал в морето бе разпръснат прахът на плувния титан. В морето в чест на притежателя на 6 рекорда в “Книгата Гинес” бяха хвърлени цветя и венци, а маратона почете семейството на Добри
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново