Пе­тя Лу­ка­но­ва Спор­тист № 1 на В. Тър­но­во

Публикувано на пт, 19 Дек. 2014
747 четения

Ан­тъ­ни Ива­нов е пър­ви сред юно­ши­те, Ро­за Ге­ор­ги­е­ва – Треньор № 1

Със­те­за­тел­ка­та по спор­т­на стрел­ба Пе­тя Лу­ка­но­ва бе обя­ве­на за Спор­тист № 1 на Ве­ли­ко Тър­но­во за 2014 г. Пред­с­та­ви­тел­ка­та на “АП спорт” спе­че­ли ка­те­го­рич­но гла­су­ва­не­то в ан­ке­та­та на чле­но­ве­те на Пос­то­ян­на­та ко­ми­сия по мла­деж­та и спор­та и спор­т­ни­те жур­на­лис­ти в ста­ра­та сто­ли­ца. Тя съб­ра 127.6 точ­ки и ог­ла­ви де­сет­ка­та. По рег­ла­мент все­ки има­ше пра­во да по­со­чи де­сет име­на, ка­то пър­ви­ят по­лу­ча­ва 10 т., вто­ри­ят – 9, тре­ти­ят – 8 и т.н.
Пе­тя Лу­ка­но­ва за вто­ри път пе­че­ли от­ли­чи­е­то след 2010 г. Тя  зас­лу­же­но бе пред­по­че­те­на за­ра­ди тит­ла­та си от дър­жав­но­то с пуш­ка и пос­та­ве­ни­те ре­пуб­ли­кан­с­ки ре­кор­ди на 60 из­с­т­ре­ла – лег­нал, же­ни, на све­тов­но­то в Ис­па­ния, на 3х20 из­с­т­ре­ла в Но­ви Сад и на 40 из­с­т­ре­ла въз­душ­на пуш­ка.
Лу­ка­но­ва по­лу­чи ста­ту­ет­ка, гра­мо­та и па­рич­на пре­мия от 800 лв., връ­че­ни й от зам.-кме­та на Ве­ли­ко Тър­но­во Ган­чо Ка­ра­ба­джа­ков. Пре­ди на­ча­ло­то на це­ре­мо­ни­я­та г-н Ка­ра­ба­джа­ков при­вет­с­т­ва спор­тис­ти­те и им по­же­ла ус­пеш­ни изя­ви и през след­ва­ща­та го­ди­на. Гост на це­ре­мо­ни­я­та бе и пред­се­да­те­лят на Об­щин­с­кия съ­вет Ни­ко­лай Аши­ков, кой­то при­пом­ни за нап­ра­ве­но­то от Об­щи­на­та по спор­т­ни­те ба­зи, за ре­мон­та на ста­ди­о­на и за­ли­те и про­ек­ти­те за но­ви те­ре­ни. Наг­ра­ди­те на от­ли­че­ни­те връч­ва­ха и пред­се­да­те­лят на Ко­ми­си­я­та по спор­та, ту­риз­ма, де­ца­та и мла­деж­та Ка­мен Алек­си­ев, пред­с­та­ви­те­лят на спор­т­но­то ми­нис­тер­с­т­во за на­ша­та об­ласт Зоя Сте­фа­но­ва, об­щин­с­ки­те съ­вет­ни­ци Ни­ко­лай Ил­чев, Алек­сан­дър Нан­ков, Ва­ня Пав­ло­ва, проф. Ми­ха­ил Ха­ра­лам­пи­ев и др.
Спор­тист № 2 със 121 т. е Цве­то­ми­ра Пан­до­ва от СК “Ча-на”, све­то­вен шам­пи­он по му­ай тай в кат. 54 кг в Тай­ланд. Цве­то­ми­ра съб­ра в гла­су­ва­не­то най-мно­го точ­ки, но ос­та­ва вто­ра за­ра­ди ко­е­фи­ци­ен­та, с кой­то се на­ма­ля­ват не­о­лим­пийс­ки­те спор­то­ве. Тя по­лу­чи ста­ту­ет­ка, гра­мо­та и пре­мия от 500 лева.
Тре­та при мъ­же­те и же­ни­те е Да­ни­е­ла Ко­це­ва, със­те­за­тел­ка на ХК “Етър-64”, ко­я­то ста­на дър­жа­вен шам­пи­он по хан­д­бал и фи­на­лист за ку­па­та на Бъл­га­рия. Ко­це­ва има 115.5 точ­ки при гла­су­ва­не­то и ос­вен ста­ту­ет­ка­та по­лу­ча­ва и пре­мия от 400 лв.
В под­реж­да­не­то след­ват Ми­рос­лав Или­ев от “Ка­ло­ян-92”, дър­жа­вен шам­пи­он по всес­т­ран­на ез­да, тре­ти по прес­ка­ча­не на пре­пят­с­т­вия и на всес­т­ран­на ез­да, клас Н, Ми­ха­ил Се­лен­с­ки от “Етър-2007”, дър­жа­вен шам­пи­он по тлас­ка­не на гю­ле, тре­ти на ко­пие, де­ве­ти на Бал­кан­с­ки­те иг­ри, Ра­дос­лав Зла­та­нов от “Ат­ле­ти­ка-2012”, ев­ро­пейс­ки шам­пи­он на 100 м бя­га­не за хо­ра с ув­реж­да­ния, чет­вър­ти на ев­ро­пейс­ко­то на скок дъл­жи­на. Сед­ма е Свет­ла Йор­да­но­ва от ШК “Етър”, дър­жа­вен шам­пи­он по шах­мат на блиц – же­ни, след­ва­на от Гри­гор Ка­ра­и­ва­нов от “Тра­пе­зи­ца-1954”, пър­ви на сред­на дис­тан­ция, вто­ри на спринт и тре­ти на дъл­га дис­тан­ция на дър­жав­ни­те пър­вен­с­т­ва, Ра­дос­лав Ди­мит­ров от “Бул­мекс шах”, чет­вър­ти на ДИП по шах­мат за мъ­же и вто­ри на ДЛП в Слън­чев бряг, и Ста­нис­лав Па­риш­ков от “Етър-Рей­синг”, ви­це­шам­пи­он от ра­ли на зат­во­рен мар­ш­рут “Ту­ринг”. За­е­ли­те от 4-ото до 10-о мяс­то ос­вен ста­ту­ет­ки и гра­мо­ти по­лу­чи­ха и пре­мии от по 200 лв.
Три­ма бя­ха фа­во­ри­ти­те в над­п­ре­ва­ра­та за Треньор № 1. От­ли­чи­е­то ста­на при­те­жа­ние на Ро­за Ге­ор­ги­е­ва, треньор по плу­ва­не в “Етър-2000”. Ней­ни­те въз­пи­та­ни­ци през го­ди­на­та имат 39 шам­пи­он­с­ки тит­ли, 27 ви­це­шам­пи­он­с­ки, 18 брон­зо­ви от­ли­чия и 12 по­доб­ре­ния на на­ци­о­нал­ни ре­кор­ди.
Ро­за Ге­ор­ги­е­ва съб­ра 6 гла­са, ка­то из­п­ре­ва­ри До­сю До­сев от СК “Ча-на” (му­ай тай) и Йон­ка Ген­че­ва от “Етър-64” (хан­д­бал) с по 4 гла­са. Ро­за Ге­ор­ги­е­ва по­лу­чи наг­ра­да­та си – ста­ту­ет­ка и пре­мия от 600 лв., от пред­се­да­те­ля на Об­щин­с­кия съ­вет Ни­ко­лай Аши­ков.
Край­но ос­пор­ва­на бе над­п­ре­ва­ра­та за из­лъч­ва­не­то на най-доб­ри­те при мла­де­жи­те и де­вой­ки­те. 17 но­ми­ни­ра­ни със­те­за­те­ли спо­ри­ха за топ 5. Спор­тист № 1 ста­на плу­ве­цът Ан­тъ­ни Ива­нов от “Етър-2000” със 71.5 точ­ки. Уче­ни­кът в Аме­ри­кан­с­ки ко­леж “Ар­кус” има из­к­лю­чи­тел­ни­те 16 дър­жав­ни тит­ли през 2014 г. за мъ­же и юно­ши в раз­лич­ни­те сти­ло­ве и куп по­доб­ре­ни на­ци­о­нал­ни ре­кор­ди. При­зът му бе връ­чен от пред­се­да­те­ля на Ко­ми­си­я­та по спор­та, ту­риз­ма, де­ца­та и мла­деж­та Ка­мен Алек­си­ев. По рег­ла­мент най-доб­ри­ят сред под­рас­т­ва­щи­те по­лу­ча­ва пре­мия от 300 лв., а след­ва­щи­те в топ 5 – 200, 100 и по 80 лв.
Вто­ра ста­на хан­д­ба­лис­т­ка­та Ста­нис­ла­ва Ди­мит­ро­ва, ми­на­ло­го­диш­на по­бе­ди­тел­ка, ко­я­то съб­ра 66 т. Ста­нис­ла­ва е дър­жа­вен шам­пи­он за же­ни и но­си­тел на ку­па­та. Тре­ти с 34.1 точ­ки е Мар­тин Ди­мит­ров от “Ка­ло­ян-92”, бал­кан­с­ки шам­пи­он по всес­т­ран­на ез­да и вто­ри на дър­жав­но­то по обез­д­ка. В пе­ти­ца­та вля­зо­ха още Да­мян Де­чев от “Етър-78”, дър­жа­вен шам­пи­он по стрел­ба с лък и шес­ти на ев­ро­пейс­ко­то пър­вен­с­т­во за юно­ши в Люб­ля­на, и Та­ма­ра Ко­се­ва от “Етър-2007”, шам­пи­он на тлас­ка­не на гю­ле, вто­ра на меж­ду­на­ро­ден тур­нир и де­ве­та на Бал­кан­с­ки­те иг­ри.
“Мо­жех да съм пър­ви до­ри и при мъ­же­те. При­е­мам доб­ре то­зи из­бор, рад­вам се, че имам тол­ко­ва гла­со­ве. Го­ди­на­та за мен бе мно­го ус­пеш­на с тит­ла­та на “Ко­мен къп” в Из­ра­ел, ре­кор­ди­те за 18-го­диш­ни, ко­и­то по­доб­рих, и тит­ли­те при мъ­же­те. Плу­ва­не­то за мен е на­чин на жи­вот, не мо­га да жи­вея без не­го. Тре­ни­рам от 9-го­ди­шен, от са­мо­то на­ча­ло при Ро­за Ге­ор­ги­е­ва. За 2015 г. го­ня ре­корд при мъ­же­те и кво­та за Рио, а в по-дъл­гос­ро­чен план – фи­нал на све­тов­но или олим­пи­а­да, как­то и ме­дал от ев­ро­пейс­ко пър­вен­с­т­во”, ко­мен­ти­ра Спор­тист № 1 при под­рас­т­ва­щи­те Ан­тъ­ни Ива­нов.
“Не очак­вах за вто­ри път да ста­на най-до­бър Спор­тист на В. Тър­но­во, но всъщ­ност три ре­кор­да и учас­тие на све­тов­но не са ни­как мал­ко. Из­п­ра­ща­ме труд­на го­ди­на в ор­га­ни­за­ци­о­нен план, но за мен лич­но бе ус­пеш­на. Ис­кам да взе­ма кво­та за олим­пи­а­да­та и да учас­т­вам в Рио де Жа­ней­ро. На спор­тис­ти­те по­же­ла­вам ос­вен ус­пе­хи, към спор­т­ния хъс да при­ба­вят и инат, без кой­то в те­зи вре­ме­на не­ща­та са не­въз­мож­ни”, за­я­ви Спор­тист № 1 за 2014 г. Пе­тя Лу­ка­но­ва.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново