Пет титли и 13 медала от Балканските младежки първенства по шахмат в Черна гора

Публикувано на пт, 14 окт. 2022
153 четения

С 5 златни, 10 сребърни и 3 бронзови медала се върнаха българските шахматисти от Балканските младежки първенства в Цетине, Черна гора. Поканата за участие дойде до световната шампионка Антоанета Стефанова – почетен председател на Българската федерация по шахмат 64” (БФШ 64). Инициативата за изпращане на българските състезатели и техния водач и треньор международния майстор Йордан Иванов – Габъра бе подкрепена единодушно от Управителния съвет на “БФШ 64”.
16-те български таланти от 8 до 18-годишна възраст бяха водени от мм Йордан Иванов – Габъра и участваха на стандартен шах, рапид и блиц. С 18-те си отличия България зае в общото класиране трето място. Златните отличия донесоха Нора Рашева до 14 г. на класически шах и блиц, Петя Караиванова на класически шах и Патрицие Найманова на рапид и блиц.
“Достойно представяне на България, радвам се, че “БФШ 64” успя да създаде бърза организация и да изпрати състезателите ни”, сподели гм Антоанета Стефанова. “Имаме много талантливи деца, които постигат успехи, въпреки нехайното отношение на отговорните ни институции към тях. Това бе и една от причините да основем “БФШ 64” и да се опитаме да изведем шахмата в една нова посока. Заради много лоши управленски решения България е изключена шеста поредна година от Европейския шахматен съюз и българските състезатели нямат право да се състезават под български флаг. Съдбата на българския шах е в ръцете на ММС. Ние от “БФШ 64” се борим българските шахматисти да не стават поредните заложници на лоши управленски решения. Готови сме да вложим целия си ресурс, за да спасим традициите на древната игра в страната ни”, коментира председателят на “БФШ 64” Цвета Галунова.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново