Опитват се да съберат 16 тима за Северозападната “В” група

Публикувано на ср, 20 юли 2016
350 четения

От 16 отбора да се състои Северозападната “В” група и от новия сезон е амбицията на Зоналния съвет на БФС – Велико Tърново. По решение на футболната централа занапред групата ще се нарича Tрета лига. Все още не е обявяван състав на групата, тъй като не е напълно ясен и съставът на Втора лига. Не е окончателно потвърдено, че “Етър” и “Ботев” (Враца) получават лиценз за професионалния футбол. Това трябва да стане ясно на 25 юли.
На 14 август ще стартира новото първенство на Северозапад, съобщи председателят на Зоналния съвет Бончо Генчев. Администриращият орган не планира междинни кръгове, а есенният полусезон трябва да приключи на 20 ноември.
Засега се очертават точно 16 отбора за новата “В” група, но много от нещата са още под въпрос. От миналата година в групата би трябвало да остават “Академик”, “Левски-2007”, “Кариана”, “Павликени”, “Вихър” (Славяново), “Партизан” (Червен бряг), “Севлиево”, “Ботев” (Луковит), “Tрявна”, “Бдин”, “Ювентус” (Малчика), вероятно “Янтра”.
Изненадващо обаче изпадналият от “Б” група “Локомотив” (Мездра) обяви, че няма да участва в третия ешелон. За първи път от 57 г. насам Мездра ще играе чак в областните групи. Кметът е заявил, че бизнесът в града няма интерес да инвестира във футбола поради горчивия опит от минали години. За да се състезава в третия ешелон, “Локомотив” трябва да погаси борчовете си към БФС за неплатени съдийски такси и глоби от получени картони и наказания, които възлизат на около 30 000 лева. Останалите задължения – за осигуровки към НАП, към контрагенти и футболисти, които съдят клуба за неизпълнени договори, могат да бъдат разсрочени във времето.
“Желанието на нашия спонсор Йордан Георгиев да продължи да помага на клуба, ако се осигурят поне още толкова средства, колкото е готов да дава той, явно няма да се осъществи. Принудени сме да откажем участие във “В” група. Ще запазим само детският отбор и подготвителната група, които ще играят в първенствата на зона “Враца”, коментира Андриян Димитров. Все още не е ясна и съдбата на “Спартак” (Плевен) – дали ще бъде оставен в “Б” група, или ще изпадне в третия ешелон.
“Литекс” пък ще има отбор в Северозападната “В” група, а старши треньор на тима ще бъде Живко Желев. “В Ловеч ще има отбор. Знаете каква база има, в момента се структурира и ще започне от “В” група. Има доста добри юноши, които ще играят. Живко Желев ще го взема за треньор, това си е моят роден град, не мога да ги оставя без футбол”, коментира Гриша Ганчев. “Литекс” обаче е на път да откупи лиценза на “Ботев” (Луковит), като по непотвърдена информация на БТА от Луковит са поискали 150 000 лева, които да бъдат платени накуп и без отсрочки. Така че това не променя броя на отборите на Северозапад.
На този етап три клуба от Северозападна България са подали заявка за участие. Сигурен нов отбор е “Ком” (Берковица), където базата е ремонтирана основно и отговаря на изискванията. От Плевенска област кандидат е “Мизия” (Кнежа), където от Зоналния съвет са направили препоръки, които трябва да бъдат изпълнени. Бившият участник в нашата група “Дунав” (Селановци) също проявява желание да се включи като представител на Враца.
Предстои обаче оглед на стадионите им, по време на които ще бъдат направени предписания. Tе трябва да бъдат изпълнени в срок и ако това се случи, двата клуба ще участват в групата.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново