Националките по хандбал стартираха с убедителна победа над Фарьорите

Публикувано на пн, 15 юни 2015
160 четения

Близо 700 фенове на хандбала дойдоха и горещо подкрепяха женския ни национален отбор по хандбал в зала “Орловец” в Габрово в мача срещу Фарьорски острови. Двубоят бе Европейска квалификация за Швеция 2016, като освен с Фарьорите националките ни играят и с Азербайджан, а победителят от групата отива на втора квалификация с тимовете на Испания, Холандия и Австрия. Срещите от втория квалификационен кръг са на разменено гостуване и ще се проведат в периода от октомври 2015 г. до юни 2016 година.
Четири състезателки има в националния отбор, вицешампионът на България и носител на купата “Етър-64” – Даниела Коцева, Десислава Николова, Соня Богданова и Мадлена Дончева, а от Франция бе повикана и бившата хандбалистка на етърки Камелия Грънчарова.
Първото полувреме срещу коравите състезателки на Фарьорски острови започна трудно за националките ни, които допуснаха 3 гола и чак в 8-ата минута чрез Лидия Ковачева отбелязаха попадение. Гостенките разчитаха на контраатаки и играха на границата на позволеното в защита. Постепенно България затвори влизанията по крилата и това обърка играта на Фарьорите. Първото изравняване дойде чав в 10-ата минута за 4:4 след попадения на Нели Добрева, Недялка Делчева и Елизабет Оморегие.
Отново обаче последваха силни минути за островитянките, които дръпнаха с нови 2 гола и дълго време поддържаха този аванс. На три пъти и гредите помогнаха на вратарката им Вивиан Петерсен, а чрез Силвия Атанасова и Нели Добрева нашите изравниха резултата и две минути преди края на полувремето водеха с 11:10.
В оставащите секунди до почивката за нарушение срещу Оморегие отново Добрева реализира от 7-метрово хвърляне за “затваряне” на полувремето при 12:10 за България.
Явно времето, прекарано в съблекалнята на почивката и разборът на треньорския щаб, воден от Росица Бакърджиева, повлия върху представянето ни, защото България излезе с коренно променен стил и настроение на игра и показа истинска класа и майсторство.
Набързо резултатът стана 16:12, а в средата на полувремето вече беше 23:14 за нашия отбор. Никакъв шанс не дадоха хандбалистките ни на русокосите гостенки и разликата стигна до 27:17. До края с нови голове се отличиха Веселка Калакунова, Мадлена Дончева, Соня Богданова и Нели Добрева за крайното 31:22 за България. В игра влязоха и четирите националки на “Етър-64” – Деси Николова, Даниела Коцева, Соня Богданова и Маги Дончева, като и трите ни полеви състезателки реализираха важни голове.
Най-резултатна в мача беше Нели Добрева с 11 гола, Веселка Калакунова вкара 4. По три попадения записаха Елизабет Оморегие и Соня Богданова. С по два гола в мача завършиха Лидия Ковачева и Стефка Агова, а с по едно пападение Даниела Коцева, Недялка Делчева, Глория Павлова, Мадлена Дончева, Радостина Генкова и Силвия Атанасова.
На втория ден Азербайджан би драматично с 29:28 Фарьорски острови и така се стигна до директния мач на нашите срещу азерките, който бе снощи в зала “Орловец” и трябваше да определи победителя в групата, който продължава в следващата квалификационна група за Европейското първенство.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново