Момичетата и момчетата на “Етър-64” спечелиха турнира “Йонка Генчева”

Публикувано на чт, 13 окт. 2022
367 четения

И момичетата, и момчетата до 12 г. на “Етър-64” спечелиха безапелационно първото издание на турнира “Йонка Генчева”. Надпреварата в ДКС “Васил Левски” бе организирана от Фондация “Йонка Генчева” с подкрепата на Община В. Търново и ХК “Етър-64” и събра 8 отбора от страната. Президентът на БФХ Росен Добрев и зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев откриха турнира.
С много емоционални думи се обърна към младите хандбалисти Кристина Генчева. “Тя създаваше не само спортисти и шампиони, а градеше характери. Хора с правилни ценности, които след това да покоряват света. Йонка Генчева бе не само треньор, тя се учеше, възпитаваше, помагаше, съпреживяваше със своите момичета. Строга, но справедлива. И се гордееше с успехите им. Нека се учим от този прекрасен пример – как се успява, когато помагаш на другите, и заедно да превърнем този ден в истински празник на спорта”, заяви дъщерята на Йонка Генчева.
“Община В. Търново винаги е подкрепяла подобни начинания. Йонка Генчева остави дълбока следа в хандбала в България. Искрено се надявам, че този турнир ще допринесе за издигане на спортната слава на нашия град. Пожелавам на организаторите безкрайно много издания на този турнир, а на децата – нека побеждават най-добрите!”, каза проф. Георги Камарашев.
Президентът на хандбалната федерация Росен Добрев обяви, че от следващата година БФХ ще се включи с помощта си в организирането му. “Имах честта да познавам г-жа Генчева, създала стотици хандбалисти. Искам да ви пожелая преди всичко да станете хора, за бъдете възпитавани от вашите треньори, както го правеше тя. Нека догодина този турнир стане още по-мащабен, а БФХ ще се включи с помощта си за организирането му”, заяви Росен Добрев.
Много емоции и добри хандбални умения показаха младите таланти. В крайна сметка заслужено триумфираха “виолетовите” надежди. Момчетата до 12 г. с треньор Станислав Йорданов спечелиха и трите си мача. Първо разгромиха “Локомотив” (ГО) със 17:5, после в решаващата битка се наложиха над “Чардафон” (Гб) с 15:11, а накрая взеха и задължителната победа над “Спартак” (Пл) с 21:10. Втори останаха габровци, трети е “Локо” (ГО), а четвърти – “Спартак”.
Доминация имаше и при момичетата до 12 г. с треньор Миглена Христова. Етърки първо биха “Бяла” с 12:8, после надделяха над “Сливница” с 12:7, а в третия си мач биха и “Бъки” (Гб) с 11:7. Втори остана “Бяла”, следван от “Сливница” и “Бъки”.
Наградите връчваха главният експерт “Спорт” в Община В. Търново Георги Давидов, президентът на “Етър-64” Атанас Атанасов, директорът на СУ “Георги Живков” Снежина Михова, директорът на ОП “Спортни имоти” Петко Павлов и представителите на фондацията – Кристина, Делян и Павлин Генчеви.
Купи имаше не само за победителите, а и за всички участвали отбори, възпоменателни медали за всяко дете от участниците, награди и от Община В. Търново и Фондация “Йонка Генчева”. Статуетки за най-добър защитник получиха Виктор Цвятков от “Чардафон” при момчетата и Мария Велчева от “Етър-64” при момичетата.
Инициативата бе чудесна, емоциите много, като това бе първото издание на турнира “Йонка Генчева”, но организаторите увериха, че той ще бъде ежегоден и ще продължат да подпомагат с различни инициативи младите хандбални таланти от Велико Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново